BanjalukaLive

Sat01202018Evo kako da vozite ako je napolju pljusak

voznja yay0608

Nestabilne vremenske prilike mogu da donesu dosta problema vozačima, zbog čega nema opuštanja ni tokom lijepog vremena.

Kao prvo, tokom obilnih padavina, najvažnije je da prije polaska namjestite ventilaciju tako da duva direktno u stakla, jer kiša dovodi do toga da se prozori vrlo brzo zamagle i ugroze vam vidik.

Sigurni smo da ne želite da se bakćete sa dugmićima i podešavanjem u toku vožnje kada treba da budete koncentrisani na put...

Sporije vozite

Usporite vožnju, jer bez obzira koliko ste iskusan i siguran vozač kome kiša ne smeta, računajte na to da ima vozača koji muče muku u otežanim uslovima.

Uz to, put kočenja po mokrom je duži i dajte sebi više prostora za zaustavljanje i držanjem većeg rastojanja od vozila ispred spriječite vodenu prašinu da vam obasipa vjetrobran.  

Sporija vožnja i veće rastojanje daće vam samo više vremena za reakciju koja po mokrom treba da bude ujednačena, bilo da je riječ o kočenju, ubrzavanju ili upravljanju - svi nagli manevri mogu uticati na balans vozila.

Držite volan čvrsto

Uz to, jaki vjetrovi mogu uticati na balans, pa čak i na promjenu pravca kretanja. Tokom oluje držite volan čvrsto i budite svjesni uticaja vjetra na druge vozače, pogotovo motocikliste i vozače dostavnih vozila.

Tempomat se ne preporučuje po mokrom putu, jer može izazvati problem ukoliko dođe do akvaplaninga. Upaljena svjetla se podrazumijevaju čak i u zemljama gdje nisu obavezna tokom dana, jer jedino obezbjeđujete da budete viđeni.

Vozite po najvišem djelu puta

U slučaju obilnih padavina, nije loše razmotriri opciju da odložite put, pogotovo ako niste iskusan vozač. Ako je put neodložan i treba da vozite kroz dublju vodu, evo nekoliko preporuka: vozite po najvišem dijelu puta i krećite ako se neko vozilo već kreće prema vama, sačekajte da prođe pored vas.

Ako ne vidite gde ćete izaći iz vode, bolje razmislite da li uopšte tuda možete da prođete. Tokom vožnje kroz dublju vodu držite ravnomerno nogu na papučici gasa i nemojte puštati gas jer tako voda može lakše ući u izduv. Kada izađete iz vode, osušite kočnice tako što ćete ih nježno aktivirati tokom nekoliko sekundi...

Izvor: Blic, Foto: Ilustracija/YAYimages