BanjalukaLive

Wed02212018Počelo snimanje serije o Nemanjićima

kula1603RTS

Početak snimanja televizijske serije o dinastiji Nemanjića, pod nazivom "Nemanjići - rađanje kraljevine", počelo je u okolini manastira Studenica, a ovo je jedan od najvećih projekata Radio-televizije Srbije koja se po prvi put bavi srpskim srednjim vekom.

Serija o Nemanjićima donosi istorijske turbulencije u vezi sa srpskom državom krajem 12. i početkom 13. vijeka, u vrijeme koje je prethodilo ustoličenju dinastije Nemanjića. Važan aspekt priče o Nemanjićima je podizanje manastira Hilandar na Svetoj Gori.

U ulozi Stefana Prvovjenčanog pojaviće se Vojin Ćetković, Stefana Nemanju će tumačiti Mladen Nelević, uloga Svetog Save povjerena je Draganu Mićanoviću, a Vukana Nemanjića će igrati Nebojša Glogovac. U ostalim ulogama pojaviće se: Nada Šargin, Sloboda Mićalović, Miodrag Miki Krstović, Goran Sultanović, prenosi "mondo.rs".

Serija će biti snimljena u produkciji RTS-a, u režiji Marka Marinkovića prema scenariju Gordana Mihića.

Planirano je da snimanje traje četiri mjeseca na autentičnim lokacijama među kojima su Studenica i Crkva Svetog Petra i Pavla u Novom Pazaru.

Početak emitovanja prve epizode planiran je za kraj godine u kojoj se obilježava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog. Serija će imati 12 epizoda.
(Foto: RTS)