BanjalukaLive

Thu02222018Zašto ljudima sa sjevera i zapada prijeti izumiranje?

alt

Medicinski žurnal „Human Reproduction Update“ u izdanju Oksfordskog univerziteta objavio je rezultate istraživanja, koji pokazuju da se kod stanovnika sjevernih i zapadnih država drastično smanjila količina spermatozoida.

Za posljednjih 38 godina, sprovedeno je 185 istraživanja u kojima su ukupno učestvovale 43 hiljade muškaraca iz Sjeverne Amerike, Evrope i Okeanije.

Muškarci nisu birani na osnovu mogućih problema sa plodnošću ili zabrinutosti oko broja spermatozoida, već po metodu slučajnog uzorka. Naučnici su analizirali hiljade rezultata testova plodnosti muškaraca i zaključili da je zabilježen pad od 52.4 odsto u koncentraciji spermatozoida u posljednjih 38 godina i 59.3 odsto manje ukupnog broja spermatozoida.

Antonio Braga, profesor na katedri za reprodukciju i akušerstvo Federalnog univerziteta grada Rio de Žaneiro, za Sputnjik objašnjava da se ipak ovi rezultati dugogodišnjeg istraživanja ne smatraju nekakvom naročitom novošću u medicinskim krugovima, ali da bi svakako trebalo obratiti pažnju na ovu temu, jer od plodnosti stanovništva zavisi i opstanak ljudi na planeti.

Međutim, kod muškaraca iz Južne Amerike, Azije i Afrike nije zabilježen ovakav pad. U ovim dijelovima planete je plodnost, doduše, manje proučavana. Naučnike najviše zabrinjava da se tendencija pada broja spermatozoida kod muškaraca nastavlja. Iako je u periodu između 1996. i 2011. godine analiza podataka bila donekle ograničena, ono što su naučnici ipak utvrdili jeste da su broj i koncentracija spermatozoida nastavili da padaju stopom od 1,4 odsto godišnje.

Profesor Braga ističe da je zato neophodno sprovesti dvostranu analizu:

„U ovom naučnom članku se govori o smanjenju količine spermatozoida, ali studija nije navela razloge koji dovode do ovog fenomena koji je važan za reproduktivnu biologiju čovječanstva“.

Mora se istaći, navodi brazilski profesor, da je istraživanje najvećim dijelom sprovedeno na sjevernoj polulopti, gdje su zagađenost i upotreba raznih hemikalija poput pesticida značajno prisutniji nego što je to slučaj u zemljama Afrike, Južne Amerike i Okeanije.

„Uzgred, želim da upozorim sve muškarce, ali posebno mlade koji se tek spremaju da stvaraju potomstvo da je neophodno redovno kontrolisati svoje zdravlje. Muškarci su u tom smislu često zaboravni i nedovoljno odgovorni. Sa druge strane, iako su zaposlene i još obavljaju sve kućne poslove, žene su značajno odgovornije prema svom zdravlju“, zaključuje Braga.

Foto: Pixabay