BanjalukaLive

Thu04262018Slovenci napravili digitalni spomenik

digitalni spomenik2703 N1

Mariborsko pogrebno preduzeće dobilo je već 50 narudžbina za digitalni nadgrobni spomenik, čiji je prototip prije nekoliko dana predstavila grupa lokalnih preduzetnika u saradnji s tamošnjim elektrotehničkim fakultetom.

Digitalni nadgrobni spomenik pruža daleko više informacija o pokojniku od klasičnog na kojem su u mermeru ili kamenu obično upisani samo ime, prezime i datumi rođenja i smrti.

"Današnji nadgrobni natpisi vrlo su kratki, pa o pokojniku pružaju samo osnovne podatke, dok digitalno doba pruža nebrojeno novih mogućnosti, u životu i poslije smrti", objavilo je povodom postavljanja prototipa spomenika na mariborskom groblju Pobrežje, lokalno pogrebno komunalno preduzeće, prenosi "N1".

Digitalni nadgrobni spomenik koji napaja solarna baterija, korisnicima pruža mogućnost prikazivanja teksta, video zapisa i fotografija na ekranu koji je kućištem zaštićen od atmosferskih uticaja.

Tekst, video snimke i fotografije, osoba može da odabere za svog života ili to nakon njegove smrti može učiniti rodbina.

U pogrebnom preduzeću Maribor tvrde da su za takve nadgrobne spomenike dobili već 50 narudžbina, a cijena im je 3.000 evra po komadu bez PDV-a.

Autori ideje računaju na potencijalno veliko tržište Evrope i sjeverne Amerike, objavila je Slovenska televizija.

Mariborski digitalni nadgrobni spomenik na ekranu prikazuje osnovne podatke, ali kad mu se približite aktiviraju se senzori koji prate kretanje i oči pa uključuju prikaz unijetih podataka.