BanjalukaLive

Tue04242018Ova pjesma dokazano smanjuje stres

stres yay0808

Kako se riješiti stresa, melanholije, napetosti? Jedno od rješenja može biti slušanje muzike, ali ne bilo koje. Novo istraživanje dokazalo je da jedna pjesma umanjuje stres za čak 65 posto.

Pjesme itekako mogu uticati na naše raspoloženje.

Imate li loš dan, pustite muziku koja će vas opustiti i oraspoložiti. Naime, firma za neuromarketing Mindlab International sastavila je listu 10 pjesama uz koje će stres, napetost nestati, a osjećaj opuštenosti, zadovoljstva i sreće će vas ispuniti.

SUčesnici istraživanja trebali su riješiti zahtjevne slagalice pritom slušajući muziku. Koristeći podatke zabilježene u senzoru, naučnici su mjerili promjene u ritmu srca, krvnog pritiska i disanju ispitanika. Jedna pjesma posebno se istaknula po svojem opuštajućem učinku, "Weightless" muzičkog trija Marconi Union. Naime, upravo je ta pjesma smanjila osjećaj tjeskobe za čak 65 posto.

Weightless je djelovala toliko opuštajuće da su neke ispitanice osjetile pospanost slušajući je zbog čega je naučnici ne preporučaju slušati tokom vožnje, piše "Zadovoljna.hr".

Na temelju rezultata studije, naučnici su sastavili top listu 10 najopuštajućih pjesama:

1. "Weightless" Marconi Union
2. "Electra" Airstream
3. "Mellomaniac (Chill Out Mix)" DJ Shah
4." Watermark" Enya
5. "Strawberry Swing" Coldplay
6. "Please Don't Go" Barcelona
7. "Pure Shores" All Saints
8. "Someone Like You" Adele
9. "Canzonetta Sull'aria" Mozart
10. "We Can Fly" Rue du Soleil

Osjećate da ste pod ogromnim stresom i da se nikako ne možete opustiti? Možda vam pomogne verzija pjesme "Weightless" koja traje skoro deset sati.

(Foto: Yayimages)