BanjalukaLive

Mon05212018Otkrića koja mijenjaju svijet

zemlja yay2309


Afrika, kolijevka čovječanstva i zemlja velikih drevnih civilizacija, prebogata je arheološkim nalazištima koja nam omogućavaju da bolje razumijemo ne samo praistorijsku prošlost čovječanstva već i sudbinu drevnih carstava.

Proteklih godina pronađeno je nekoliko izuzetnih ostataka drevnog života.

U Maroku je otkriven najstariji predstavnik homo sapijensa.

Ostaci pronađeni tokom ove godine u blizini pećine Džebal-Irhud, pripadaju najstarijim predstavnici homo sapijensa koji su živjeli prije oko tri stotine hiljada godina. Pećina Džebal-Irhud nije prvi put postala mjesto na kojem su istraživači pronašli ostatke i predmete iz doba srednjeg paleolita. Ali, ranije nije uvijek bilo moguće odrediti tačnu starost nalaza. Ostatke koji svjedoče o najstarijem razumnom čovjeku pronašao je međunarodni tim arheologa kojim su rukovodili naučnici iz Njemačke i Maroka. Od savremenih predstavnika homo sapijensa ovi ostaci se razlikuju po dužini zadnjeg dijela lobanje i velikim zubima, što im je zajedničko sa neandertalcem. Sve donedavno za najstarije ostatke homo sapijensa smatrani su oni koji se nalaze na teritoriji današnje Etiopije i čija je starost procijenjena na 200.000 godina. Sa zaključcima ove studije, međutim, nisu saglasni svi antropolozi.

U Južnoj Africi ove godine otkrivena je ranije nepoznata vrsta ljudi.

U maju 2017. godine u nepristupačnim pećinama nedaleko od Johanezburga ekshumirani su ostaci 15 hominida različitog pola i starosti još uvijek nepoznate starosti, nazvani u čast pećine u kojoj su otkriveni – homo naledi. Imali su mozak veličine pomorandže i veoma majušna tijela, prosečna visina nije prelazila 150 centimetara, a težina oko 45 kilograma. Po svoj prilici, mogli su da izrade najjednostavnije alate. Njihova starost još uvijek nije tačno utvrđena, ali se pretpostavlja da je oko 2,5 miliona godina. Dalje proučavanje naučnicima će omogućiti da se razjasni poreklo naše vrste i da nam pomogne da saznamo više o tome kako je prije 2,5 miliona godina primitivni australopitekus pokušao da se preobrazi u našeg direktnog pretka i postane primatom roda homo, pišu ruski mediji.

I ljudska vilica koja je 2013. godine pronađena u Etiopiji može da promijeni prošlost i ljudski rod vrati unazad. I to za 400.000 godina. Do takvog zaključka došli su naučnici poslije proučavanja okamenjene vilice sa pet malenih zuba koja navodno spaja sve tačkice između primitivnih predaka i modernog čovjeka. Ona je pripadala prethodniku čovjeka nazvanom homo habilis i dolazi iz vremena kada su se ljudi odvojili od pretka sličnog majmunu, australopitekusa. Otkriće je starije više od 400.000 godina nego najstariji fosili koji pripadaju ljudima, a koji su bili stari 2,3 do 2,4 miliona godina. Nakon pojave ovog nalazišta i objavljivanja naučne studije istorija čovječanstva starija je za oko 400.000 godina.

Jedan mali kamen iz Kenije promijenio je naše predstave o praistoriji čovječanstva. To otkriće iz 2015. godine poljuljalo je ranije mišljenje o prvoj pojavi alata, čime je istorija pravljenja oruđa vraćena 700.000 godina prije nego što se ranije mislilo, i skoro hiljadu godina prije pojave roda homo.

Nekoliko sarkofaga i više od hiljadu predmeta u blizini grada Luksor na jugozapadu Egipta koji datiraju iz vremena drevnog Egipta otkrili su ove godine tamošnji arheolozi. Sarkofazi i predmeti su pronađeni u planinskom predjelu Dra Abu el Naga u blizini čuvene Doline kraljeva, javili su svjetski mediji.

Arheolozi su iskopali grobnicu koja je najvjerovatnije pripadala visokorangiranom sudiji Userhatu koji je živio u doba 18. dinastije Faraona (1550–1292 prije nove ere). Oni su otkrili šest sarkofaga u kojima su se nalazile mumije i 1.050 predmeta uključujući pogrebne maske, na desetine keramičkih predmeta i nekoliko stotina ritualnih figurica. Većina pronađenih predmeta bila je u veoma dobrom stanju.

„Neke boje su toliko jarke da bi neko pomislio da su obojene prije samo nekoliko dana”, rekao je egipatski ministar za antikvitete.

Izvor: Politika, Foto: Ilustracija/Pixabay