BanjalukaLive

Tue04242018Koliko urina zaista ima u bazenima

bazen yay1008 1

Čak i profesionalni plivači priznaju da ponekad mokre u bazenu, što zaista nije za pohvalu. Kako bi procijenili koliko urina zaista ima u javnim bazenima, naučnici su osmislili novu metodu za praćenje kvaliteta vode, dodavanjem jednog pomalo neobičnog sastojka.

Nedavne studije su pokazale da azotna jedinjena u urinu i znoj reaguju s hlorom svarajući nusprodukte dezinfekcije uključujući trihloramin,koji može da izazove iritaciju oka i respiratorne probleme.

Neophodno je podići svijest o razumijevanju higijene na bazenu i edukovati javnost o važnosti higijene na bazenima, prenosi "Nacionalna Geografija".

Kako bi ispitali i procijenili koliko urina može biti u određenom bazenu, Ksing-Fang LI LIndsi K, Jmaiff Blekstok i njihove kolege su morali da identifikuju koje jedinjenje se konstantno javlja u urinu. Zato su mjerili prisustvo kalijum acesulfama u bazenima i đakuzijima.

To je zaslađivač koji se nalazi u gaziranim napicima, vještačkim supama, slatkišima i jogurtu. Čak 95 procenata od unijete količine, napušta ljudsko tijelo u nepromijenjenom obliku, što ga čini dobrim indikatorom prisustva urina u vodi.

Naučnici su razvili brzu analitičku tehniku za testiranje više od 250 uzoraka vode u 31 aktivnom bazenu i dva đakuzija u kanadskim gradovima i 90 uzoraka čiste vode iz česme kojom su isprva bazeni napunjeni. Koncentracija kalijum acesulfama u bazenima i đakuzijima je bila u rasponu od 0 do 7,110 nanograma po litru vode, što je 570 puta više od nivoa pronađenih u uzorcima čiste vode.

Bazirano na koncentraciji zaslađivača, naučnici su utvrdili da plivači otpuštaju 7 galona urina (što je dovoljno da se napuni kanta za otpatke srednje veličine) u bazen od 110.000 galona u jednom slučaju i blizu 20 galona u bazenu od 220.000 galona (1/3 olimpijskog bazena) u drugom slučaju.
(Foto: Yayimages)