BanjalukaLive

Mon05212018Kako je nastao izraz "krokodilske suze"?

krokodil YT2604


Drevni Egipćani nisu bili stranci krokodilima, jer je za ljude koji su živjeli i radili u blizini reke Nil, prijetnja od napada bila konstantna. Pored toga, prisustvo tih opasnih gmizavaca u najdužoj rijeci na svetu bio je predznak plodne godine i dobre žetve. To je dovelo do njihovog pojavljivanja u egipatskoj mitologiji, to jest do Sobeka, boga u obliku krokodila.

U ovoj kulturi je i nastala fraza ''krokodilske suze'', kojom se opisuje lažno kajanje i tuga. Inače, vjerovali ili ne, i krokodili ''plaču'': kad provedu određeno vrijeme izvan vode, njihove oči se isušuju, pa proizvode suze iz istih razloga kao i kod ljudi - kako bi ih podmazivale. Isto se dešava i kada se hrane, jer su im suzne i pljuvačne žlijezde tijesno povezane.

Spisi drevnog grčkog istoričara Plutarha pokazuju da je ovaj koncept preživio od davnina, čak i u zemljama u kojima nisu pronađene te surove životinje.

Sam pojam se ustalio zahvaljujući ser Džonu Mandevilu, poznatom po štivu iz 14. vijeka, koje sadrži opise njegovih viteških avantura širom svijeta. On je u jednom odlomku naveo kako u nekoj zemlji ima mnogo krokodila koji ubijaju ljude i plaču dok ih jedu. Poslije njega, razni autori su u svojim djelima pominjali ''krokodilske suze'' - Edmund Spenser, Vilijem Šekspir, Radjard Kipling i mnogi drugi, pišu "Večernje novosti".

Sa druge strane, pored ''krokodilskih suza'', postoji i ''krokodilski smijeh'': njime se, naravno, označava lažan ili licemjeran smijeh.

Foto: YouTube/ScreenShot