BanjalukaLive

Sun05202018Doručak „najzdravijih“ država na svijetu

dorucak yay1010

U najzdravije države na svijetu se ubrajaju Katar, Norveška, Japan, Island, Singupar...Šta stanovnici ovih država jedu za doručak?

Svake godine, uzimajući u obzir različite faktore, naučnici objavljuju listu najzdravijih država na svijetu.

U godini za nama na listi su se, između ostalih, našli i Katar, Norveška, Švajcarska, Japan, Island, Singapur... Jedan od razloga zbog kog su baš ove države najzdravije, svakako je ishrana, a naročito doručak.

Katar

Najčešći i najzdraviji doručak koji preferiraju stanovnici Katara su jaja. Balalet (Balaleet) i šakšouka (shakshouka) su dva tradicionalni emiratska doručka.

Balalet su slatki rezanaci i jaja sa šafranom, a šakšouka su jaja kuvana u paradajz sosu sa začinima. Ova jela obično se služe uz kuvani pasulj ili tradicionalnu tanku lepinju.

Norveška

Najčešći doručak Norvežana je takozvani otvoreni sendvič sa zdravim namazom od putera na koji stave paleg (palegg - reč koju norvežani koriste kao zajedničku imenicu za sve namirnice koje stave na sendvič) po sopstvenom izboru. To može biti skinke (norveška šunka), salama ili dimljeni losos. Takođe, pored sendviča, Norvežani često za doručak jedu kajganu sa bijelim ili braon sirom uz nekoliko kriški voća.

Švajcarska

Tipičan švajcarski doručak je musli. Popularnu mješavinu žitarica i voća često miješaju sa jogurtom ili sveže cijeđenim sokom. U dijelu zemlje gdje se Švajcarsci služe francuskim jezikom, vole da doručkuju i hljeb i džem kao i kroasane, što možda nije najzdraviji izbor, ali je lijepo da s vremena na vrijeme, kao što to rade oni, sebe obradujete slatkim doručkom.

Luksemburg

Luksemburški doručak ima dosta sličnosti sa njemačkim. Većina ljudi jede hljeb i puter sa sirom ili džemom. Ovakve sendviče oni zovu šmiren (Schmieren). Djeci za doručak kod kuće najčešće spremaju žitarice, dok za školsu užinu pakuju sendviče i voće.

Japan

Vitaminima bogati nato (natto - soja), svježe povrće, grilovana riba, pirinač i miso supa sa zelenim čajem su namirnice koje se najčešće nađu na jutarnjem meniju Japanaca. Međutim, zapadnjački način ishrane uticao je i na navike Japanaca, te ponekada, pogotovo i velikim gradovima, i oni doručkuju tost, jaja i kafu.

Island

Islanđani prvenstveno vode računa da doručkuju kod kuće. Većina njih dan započinje tostom i kafom ili veliko činijom kaše od žitarica. Neizostavni sastojak svakog doručka je riblje ulje koje je za Islanđane svetinja, jer obiluje vitaminom D koji je njima posebno važan tokom mračnog dijela godine.

Austrija

Kafa, hljeb, džem, puter i barena jaja su namirnice koje čine tradicionalni austrijski doručak. Međutim, moderno doba donijelo je novine u ishrani te uz jedan od omiljenih doručaka među mladim Austrijancima, švapski sir i tost, dodaju i avokado. Uz ovaj obrok piju šolju toplog mlijeka sa medom

Singapur

Standardni doručak u Singapuru podrazumijeva rovito jaje koje jedu iz ljuske, hrskavi tost sa tradicionalnim namazom kajom od kokosa (nešto kao džem od kokosa), sa malo putera i šoljom kopl-a (kafe)

Švedska

Tipični švedski doručak podrazumijeva bilo koji od hljebova koje možete da zamislite sa tvrdim sirom, narescima i švedskim kavijarom. Žitna kaša, barena jaja i filmjolk (kiselo mlijeko) takođe je popularan jutarnji obrok.

Australija

Za tradicionalni doručak kod kuće Australijanci biraju činiju žitarica i parče tosta sa vegemit namazom (crni, slani namaz od kvasca). Međutim, ako doručkuju u restoranu, Australijanci najčešće poručuju tost od kiselog tijesta sa premazom od avokada i posut mrvicama feta sira, smrvljeni biber, sok od limuna i jednu dobru šoljicu kafe.

(Izvor: Yumama, Foto: Yayimages)