BanjalukaLive

Mon01222018Do 2100. godine globalna temperatura raste više od dva stepena?

alt

Globalne temperature vjerovatno će biti povećane za više od dva stepena Celzijusa do kraja ovog vijeka, pokazala su nova istraživanja.

Taj zabrinjavajući zaključak nakon dva istraživanja sprovedena različitim metodama objavljen je u časopisu Nejčer klajmat čejndž (Nature Climate Change).

Jedno od ta dva istraživanja pokazalo je da se porastu temperature od dva stepena pripisuju šanse od 95 odsto, prenio je Si-En-En.

Prema rezultatima drugog istraživanja, Zemlja bi nastavila da se zagrijava i temperatura bi bila povećana za dva stepena do 2100. godine čak i ako bi ljudi sada naprasno prestali da koriste fosilna goriva.

„Čak i kada bismo prestali da koristimo fosilna goriva, Zemlja bi nastavila polako da se zagrijava“, istakao je autor drugog istraživanja Torsten Mauricen, a prenosi Beta.

Oba istraživanja sprovedena su prije nego što je američki predsjednik Donald Tramp saopštio da će se SAD povući iz Pariskog sporazuma.

U Parizu je u decembru 2015. godine postignut sporazum koji predviđa ograničenje rasta temperature u svijetu ispod dva stepena Celzijusa, uz mogućnost ograničenja rasta i na stepen i po.

Foto: YAY Images