BanjalukaLive

Fri04272018Da li je ovo pješački prelaz budućnosti? (Video)

testiranje yt1410


U Londonu je testiran prototip futurističkog pješačkog prelaza tkz. "zebre" sa promjenljivim LED svijetlima koja su ugrađena u kolovoz umjesto klasične zebre....

Pametni pješački prelaz, za koji njegovi autori tvrde da je uočljiviji od standardnog i da će povećati bezbjednost pješaka u saobraćaju.

Osim LED svjetlosnih izvora, futuristički pametni pješački prelaz - zebra, koristi računar i kamere, tako da u realnom vremenu može da mijenja horizonatlnu signalizaciju na putu, u zavisnosti od toga da li se ispred mjesta za prelaz ulice nalazi pješak ili ne.

Kada sistem procijeni da je bezbjedno preći ulicu, na kolovozu će se od LED sijalica formirati privremena pješačka zebra, a ispred samog pešačkog prelaza pojaviće se zelena svjetlosna traka koja označava da pješaci mogu da zakorače na put.

Tehnologija je u stanju da prepozna različite vrste prevoznih sredstava, poput bicikala, pa se za njih na putu aktivira posebna svjetlosna signalizacija.

U slučaju da pješak ili dijete iznenada istrče na ulicu, pojaviće se crveno svjetlo na kolovozu, kao opomena kako samom pješaku, tako i vozačima.

Pametna LED signalizacija umjesto klasične farbe na putu ima još jednu prednost ona je uočljivija i u noćnim uslovima smanjene vidljivosti

Prototip koji je za sada u fazi razvoja i testiranja sastoji se od horizontalnih LED panela dimenzija 7,5 m x 22 m i ispituje se na specijalnom poligonu u južnom dijelu grada Londona.Izvor: Zanimljivosti dana, Foto: YouTube/ScreenShot