BanjalukaLive

Wed05232018Da li biste probali pivo napravljeno od urina?

alt

Danski poljoprivrednici postigli su savršen krug, jer proizvode pivo koristeći urin prikupljen na festivalu piva. Ideja, nazvana birsajkling, obrće proces transformacije piva u otpad u potpuno drugom smjeru: otpad u pivo.

Naravno, pivo nastalo ovim procesom ne sadrži bukvalno urin. Mokraća se koristi samo kao đubrivo za gajenje pivskog ječma. Ovo nije sasvim neobična karakteristika procesa proizvodnje, s obzirom da se učestalo koristi urin od krava i svinja. Ono po čemu je dansko pivo tako posebno je da proizvođači koriste ljudsku mokraću prikupljenu od posetilaca Roskilde festivala, koji je najveći muzički festival u Skandinaviji.

Prošle godine je sakupljeno 54.000 litara urina. Mokraća je korišćena za oplodnju polja, donoseći usjev od čak 11 tona ječma. Ukupno 60.000 boca nekonvencionalnog piva biće proizvedeno u saradnji sa Norebro pivarom.

Karen Hakerup, direktor danskog Poljoprivrednog i prehrambenog savjeta, birsajkling je omogućio da se iskoristi otpad koji bi inače završio u kanalizaciji.

"Kada je riječ o kružnoj ekonomiji, danski farmeri su jedni od najboljih na svijetu. Ako možete proizvesti pivo od urina kao đubriva, možete reciklirati gotovo bilo šta", rekao je Karen Hekerupom, prenose "Novosti".

Proizvod će biti dostupan za poznavaoce piva u junu 2017. godine.

(BLLIVE, foto: pixabay.com)