BanjalukaLive

Tue04242018Baka optužena da je piratizovala video igru

laptop yay2802

Kristinu Mekmilan, osamdesetšestogodišnju baku iz Ontarija, neprijatno je iznenadio jedan e-mail.

U poruci od Canadian Intellectual Property Rights Enforcement, koju joj je proslijedio Internet provajder, bilo je napomenuto da je piratizovala igru Metro 2033 i da zbog toga može biti kažnjena u iznosu i do 5.000 dolara. Kako je gospođa Mekmilan naglasila, nije joj ni poznata ta igra, kao ni da ju je igdje downloadovala, posebno naglašavajući da u domaćinstvu jedino ona koristi svoj kompjuter.

U krajnjem slučaju, moguće je i da je neki komšija koristio njenu Internet konekciju, prenosi "B92".

Kako je gospođa Mekmilan izjavila, poruka je vrlo nejasno bila napisana, bez konkretnog objašnjenja kolika je tačno kazna i slično, samo da kazna može biti i 5.000 dolara i da joj je traženo da unese broj kreditne kartice.

Ona je odlučila da za sada ignoriše poruku i čeka da vidi šta će se dalje desiti jer sumnja da će cijela stvar eskalirati do stvarne tužbe. Na kraju, ovo može da bude i prazna pretnja kako bi se od manje verziranih korisnika strahom iznudio novac, taktika koja nije uopšte rijetka i donekle podsjeća na čuvena pisamca koja su stizala i korisnicima interneta u našem okruženju od provajdera sa napomenama da su nelegalno preuzimali filmove.

Sama poruka koju je gospođa Mekmilan dobila ne znači ništa i prema mišljenju stručnjaka nema nikakvo pokriće.
(Foto: Yayimages)