BanjalukaLive

Mon05212018Astronomi pronašli prvi vanzemaljski mjesec

alt

Tim astronoma možda je otkrio prvi poznati mjesec van Sunčevog sistema. Ukoliko se potvrde navodi istraživača, “egzomjesec” će vjerovatno biti veličine i mase Neptuna, a kruži oko planete veličine Jupitera, ali sa 10 puta većom masom, piše BBC, a prenosi Blic.

Potencijalni egzomjesec – Kepler-1625b I – primjećen je oko zvijezde koja je od Zemlje udaljena nekih 4.000 svjetlosnih godina. Astronomi su ga zbog njegove veličine prozvali “Neptmjesec”.

Prema trenutnoj teoriji o formiranju planeta, malo je vjerovatno da se takav objekt napravi na mjestu kod planete sa masom većom od Jupitera. Vjerovatnije je da je ovo tijelo uhvaćeno gravitacijom planete tokom evolucije ovog planetarnog sistema.

Signal potencijalnog mjeseca detektovan je Keplerovim teleskopom, a dalja posmatranja biće nastavljena Hablom u oktobru.

Astronomi su do sada otkrili više od 3.000 egzoplaneta – svijetova koji orbitiraju oko zvijezda. Lov na egzomjesece – objekte u orbiti oko tih udaljenih planeta – odvijao se istovremeno sa potragom za egzoplanetama. Egzomjeseci su dosad uspijevali da prođu nedetektovano.

Dr Dejvid Kiping, pomoćnik profesora astronomije na Univerzitetu Kolumbija u Nujorku, kaže da je većinu svog života proveo tragajući za egzomjesecima.

"Ne možemo reći da je ovo nešto poput mjeseca ali, ko zna, moglo bi biti i nešto drugo", rekao je Kiping.

Keplerov teleskop traga za planetama tako što hvata sićušne mrlje u svjetlosti zvijezde kad planeta prođe ispred nje. Da bi pronašli egzomjesec, astronomi su tragali za zatamnjenom svjetlošću zvijezda prije i poslije tranzita planete koja uzrokuje mrlju u svjetlosti.

Obećavajući signal primjećen je tokom tri takva tranzita, što je premalo da se sa sigurnošću potvrdi otkriće egzomjeseca.

"Dok ne istražimo Hablom, šanse su 50:50 da je u pitanju mjesec", ističe Kiping.

Do sada je bilo više kandidata za egzomjesec, ali nijedan nije potvrđen.

"Ovo je zasad najbolji kandidat", rekao je Kiping za BBC.

Foto: BLLIVE/ Milan Volaš