BanjalukaLive

Thu05242018I seks je put do olimpijske medalje?

sex1708

Da li ste se, gledajući olimpijce, pitali kako izgleda njihov privatni život, kolika su njihova odricanja, pa čak i od onoga što svaki "običan" čovjek može sebi da priušti? Od ljubavi i seksa, na primjer.

"Mrzim sportske igre jer mi se čini da je ideja o takmičenju neplemenita. Ne mogu da prihvatim nešto gdje jedna strana dobija, a druga gubi i to nije plemenito. Trebalo bi nastojati da onaj drugi pobjedi kao što se dešava u razgovorima, trebalo dopustiti da sagovornik bude u pravu."

Ova misao slavnog argentinskog pisca Horhea Luisa Borhesa (1899-1986) najvjerovatnije će današnjim čitaocima zvučati neobično, piše portal Mondo. Posebno poslije tolikih nadmetanja održanih na Ljetnim olimpijskim igrama u Londonu.

Naime, vladalo je uvjerenje da vrhunski sportista uoči takmičenja živi u nekoj vrsti odricanja od tjelesne ljubavi. Većina ljudi ubijeđena je da sportisti prije važnih mečeva žive u seksualnom isposništvu. Izraz "sportski karantin" je svima dobro poznat i uvažavan.

Bilo je tako sve do 1968. kada je na Olimpijskim igrama u Meksiku Robert Bob Bimon (1946) "leteći Njujorčanin", skočio udalj osam metara i devedeset centimetara. Njegov rekord niko nije mogao da obori sve do 1991. kada je to učinio Majk Pauel.

Zanimljivo je da je Bimon novinarima poslije tog sudbonosnog 18. oktobra 1968. godine rekao da je, za razliku od svih drugih prilika, jedino tog takmičarskog dana, prije nego što će otići na stadion, vodio ljubav! A prethodno veče je popio čašicu-dvije tekile. Osim toga, i žena ga je napustila te je bio očajan, piše "Politikin Zabavnik".

Onda su i drugi počeli da izjavljuju da je zapravo veoma dobro i korisno prepustiti se čarima tjelesnog ljubavnog uživanja s voljenom osobom prije sportskog nadmetanja.

Učestalošću ljubavnih susreta uoči značajnih utakmica naročito se hvale košarkaši. Statistički podaci govore da se članovi NBA lige u 95 odsto slučajeva ne odriču seksa prije napornih utakmica.

Šta treneri govore o ponašanju igrača, to je izleda druga stvar.

Čuveni britanski bokser Karl Froč, pripremajući se za svjetsko prvenstvo (WBC), rekao je da se mjesecima uzdržavao od seksa i bio uvjeren u nagomilanu snagu i pobjedu. Uprkos tome, izgubio je.

Žoze Murinjo, portugalski fudbalski trener, trenutno trener španskog Reala, smatra da seks treba isključiti.

Frededrika Pelegrini, čuvena italijanska plivačica, uoči polaska na OI izjavila je za "Gazeta djela sport": "Ne pada mi na pamet da se uzdržavam od seksa uoči plivačkog takmičenja! Jeste li poludjeli? Zašto mi uopšte postavljate takvo pitanje?".

Da li je pitanje bilo glupo ili ne, ostavimo po strani, tek Federikin vjerenik, takođe plivački šampion Filipo Manjini, nije se proslavio u Londonu. Osmnaesto mjesto, a italijanski navijači su očekivali bar bronzu.

Da li se suviše istrošio na ljubavnom polju? Ko će znati.

(BLLIVE)