BanjalukaLive

Tue04242018Zašto se povećava seksualna požuda tokom ljeta?

flert yay1306 1


Ljeto je i zvanično stiglo, a to u praksi znači da se moramo prilagoditi novonastalim okolnostima. Nosimo manje odjeće, tražimo sve načine da se rashladimo i imamo veću potrebu za intimnim odnosom sa partnerkom.

I dok se temperature vazduha podižu, šta se događa sa našom seksualnom željom, i da li je činjenica da nosimo manje odjeće odgovorna za porast libida?

Prema mišljenju poznatog psihijatra sa Harvarda Ašvinija Nadkarnija, razlog zbog koga osjećamo veću želju za seksom tokom ljeta leži u činjenici da tokom tog perioda upijamo više sunčane aktivnosti. Sunce utiče na nas da budemo srećniji, a kada smo srećniji i naši reproduktivni organi rade bolje.

"Sunčeva svjetlost utiče na ljudski organizam da proizvodi više serotonina, neurotransmitera koji pospješuje osjećaj zadovoljstva. Uz to, tokom ljeta nosimo manje odjeće pa htjeli ili ne htjeli češće mislimo o seksu inspirisani nekim lijepim prizorom koji smo vidjeli", kaže Nadkarni.

Seksolog Džesika O`Rajli vjeruje da je ljeto period kada se povećava seksualna aktivnost, prije svega zbog toga što smo socijalno aktivniji i da baš u tom periodu više treninramo, što nas takođe čini "napaljenijim", piše "Mens health". Sa druge strane, u ovim vremenskim okolnostima opada nivo melatonina kao posljedica sunčeve aktivnost na naš libido, što će na kraju dovesti do manje aktivnosti hormona zadušenih za seksualnu želju.

Takođe, treba reći da se tokom ljeta više znojimo i da nam je često vruće pa se stvara ambijent u kome baš i nismo previše zainteresovani za aktivnosti kakav je i seks. Istraživanje koje je objavljeno u organizaciji instituta National Bureau of Economic Research, otkrilo je podatak da se najmanje začeća u toku godine dogodi upravu u najtoplijim danima te godine. Razlog tome je upravo toplo vrijeme koje utiče na nas da se osjećamo neizanteresovano i izbjegavamo bilo kakvu formu fizičke aktivnosti, pa čak i onu intimne prirode.

Foto: Ilustracija/YAYimages