BanjalukaLive

Wed04252018Šta je (ne)normalno u seksu

sex yay0711

Kao i sve pojave u promjenljivom svijetu, i filozofija kao i odnos društva i pojedinca prema seksualnosti takođe je podložna promjenama. Ono što se nije promijenilo je vječno pitanje šta je normalno, a šta nenormalno u seksualnosti.

Sve do pedesetih godina prošlog vijeka, vremena kada je nastao beskrvan pokret pod nazivom "seksualna revolucija" polje "nenormalnog" u seksualnosti je daleko prevazišlo opseg onoga što bi nazvali "normalnim". Danas, shvatanje o opsegu normalnog prevazilazi polje nenormalnosti. Nije čudno, onda, da su i muškarci i žene u pogledu seksualnosti u konfuziji.

Dok je ranije osoba koja je bila opsjednuta dnevnim fantazijama, upražnjavala oralni ili analni seks, isprobavala slasti predbračnog ili vanbračnog iskustva i učestano masturbirala strepela od odgovara na pitanje: "Da li sam normalna?" sada, osoba kojoj je oralni i analni seks odvratan, masturbacija ispod časti, a nevinost prve bračne noći sa voljenom osobom smatra vrlinom, opsjednuta je pitanjem: "Da li sam seksualno nenormalna osoba?"


Deset najvećih strahova o seksualnoj nenormalnosti


- "kompleks malog penisa"

- anorgazmija

- prerana ejakulacija i nedovoljna seksualna moć

- nedostatak ili slabije izražene seksualne želje i potrebe

- biti perverzan

- neubičajeni snovi i fantazmi

- seksualna nezasitost

- procjena partnerka(e) u smislu seksualne nenormalnosti

- neuklapanje u seksualne norme u pogledu frekvencije, dužine i forme izvođenja predigre i koitusa

- uticaj masturbacije na zdravije.


Tri puta mjeri, jednom sjeci

Ovo je stara izreka koja slobodno može da se koristi i kada je riječ o noćnoj mori mnogih muškarca u pogledu veličine njihovog polnog organa. Iako se ta "stvar" u principu ne vidi na dnevnoj svjetlosti, a pogotovo pod uslovom da se ljubav vodi u mraku, milioni muškaraca pate od "kompleksa malog penisa", od kojih su mnogi ubijeđeni da bi sa tri do četiri centimetara viška obožavanog organa, bolje podnosili manjkove u životu. Kakva zabluda!

Činjenice, jednostavno, govore drugačije. Penis se ne mjeri u mlitavom stanju. Organ koji u mlitavom stanju iskazuje manju dužinu, u erekciji se izdužuje u većoj mjeri od organa koji je izduženiji u mlitavom stanju. Obim penisa je funkcionalno bitniji od dužine, a da bi penis bio stvarno "mali", ili tačnije rečeno funkcionalno manje sposoban, njegova dužina mora da bude kraća od šest do sedam centimetara u uzdignutom stanju. Nije mali, dakle, nego je nedovoljno veliki. Pa čak i u takvim slučajevima dovoljno elastična, vagina je ta koja odredi meru stvari sposobnošću da se "skupi" oko "mračnog predmeta njenih želja". Ostali problemi, poput onih da se penis, kod nekih osoba, "krivi" na jednu stranu ili fiziološka činjenica da je jedan testis niži od drugoga u manjoj mjeri, ali ipak, dovoljno opterećuju neke osobe.

I žene imaju sopstvene seksualne muke

Strašljivo se pitaju da li su im male ili velike usne, klitoris, vagina, pa grudi normalne veličine, oblika i boje. Da li im je, nadalje, tokom seksualnog uzbuđenja ovlaženost vagine dovoljna ili nedovoljna? U najvećem broju slučajeva strahovi ove vrste su iracionalni. U pogledu veličine, oblika i boje polnih organa, pojedinačne, rasne i kulturne varijacije su tolike da se na prste jedne ruke ne mogu izbrojati. Varijacije su, naravno, jedna stvar a nenormalnost druga.

Dobar broj strašljivih preispitivanja o seksualnoj nenormalnosti muškarci povezuju sa seksualnom izdržljivošću, a žene sa doživljavanjem orgazma. Nije čudno.

Prosječan muškarac doživljava orgazam za dva do tri minuta, ženama koje ga doživljavaju pod uslovom da ga uopšte doživljavaju, prosječno je potrebno oko petnaestak minuta teškog "muškog rada". Savršeno normalno! Priroda seks upravlja prema rađanju djece, a ne zadovoljstvu.

Otkrićem Mastersa i Johnsonove da je tzv. vaginalni orgazam mit, a da orgazam žene nastaje isključivo posrednim ili neposrednim trljanjem klitorisa- nova pitanja o seksualnoj nemoralnosti zamenila su stara.

Pod uticajem Frojdovog učenja, žene koje nisu bile u stanju da dožive vaginalni orgazam pitale su se da li su normalne (neurotične) dok danas, žene koje, za vrijeme odnosa mogu da dožive orgazam isključivo nadraživanjem klitorisa, pitaju sebe da li je to normalno. Suvišna pitanja kada je riječ o nenormalnosti. Pod uslovom da su posredne stvari normalne, zašto bi nenormalne bile neposredne stvari.


Piše: prof dr Jezdimir Zdravković