BanjalukaLive

Sun05202018Pravi razlozi za zajednički život

alt

Odluka o zajedničkom životu je ogroman korak u svakoj vezi, po nekima, važniji čak i od braka. Zato, važno je napraviti ga promišljeno i iz pravih razloga. O ovim stvarima treba da razmislite prije te odluke, savjetuju stručnjaci za veze.

Novac - Često parovi počnu da žive zajedno da ne bi plaćali dvije kirije i da bi smanjili ostale troškove, ali to nije dobar put. Odluka treba da bude donijeta na važnijim i dubljim motivima nego što je ušteda novca.

Isti ciljevi - Ako ste ustanovili da imate iste ciljeve za budućnost, bilo da je u pitanju potomstvo ili putovanja, slobodno krenite dalje. Problem je ako jedna strana želi da osnuje porodicu, druga bi još da se zabavlja, pa o ovom obavezno razgovarajte, kao i tome šta će biti čija obaveza u finansijskom i svakom drugom smislu.

Upoznajte se dobro - Psiholozi izbjegavaju da govore o vremenskim odrednicama jer je svaki par priča za sebe, ali prije odluke da počnete da živite zajedno, trebalo bi da se dobro upoznate. To znači da ste svjesni i mana partnera, njegovog načina života, neurednosti, neorganizovanosti jer su to aspekti koji kasnije često prave problem. Da biste ovo znali, potrebno je okvirno bar godinu dana.

Bez ucjena - Ako zajednički život djeluje kao kompromis i način da jedna strana odgovori na izgovorenu ili neizgovorenu ucjenu druge, to nije dobra osnova. Prije ili kasnije, nastaće problemi. Kada ideja o zajedničkom životu, uprkos normalnoj tremi, zvuči zanimljivo i zadovoljavajuće, to je dobar znak.

Izvor: Novosti, Foto: Pixabay