BanjalukaLive

Thu04262018Osam znakova da nešto nije uredu "tamo dole"

vagina_yay1306

Kada je riječ o vagini, svaka žena mora da zna da je u pitanju dio tijela koji zaslužuje posebnu pažnju da bi bila zdrava, kao i redovnu i pravilnu higijenu.

"Osim zbog urina, znoja i toga što se nalazi blizu anusa, redovno pranje vagine je ključno da bi se izbjeglo nakupljanje bakterija i izbjegao neprijatan miris koji se razvija tokom cijelog dana, kao odbrambeni mehanizam. Ukoliko higijena nije redovna i pravilna, javlja se smegma - bijela, sirasta tečnost neprijatnog mirisa", objašnjava ginekolog Šeril Ros.

Čak iako je higijena dobra, vaša vagina može da oboli. Ovih 8 znakova zahtjevaju posjetu ljekaru, zato nikako ne smijete da ih ignorišete!

1. Suvoća ili iritacija vagine

Ove pojave mogu biti znak da sa vašom vaginom nešto nije u redu, naročito ako ste u predmenopauzi, kaže ginekolog Ronald Blat. Menopauza može da stvori ove simptome, a može doći i do perutanja kože u ovom predjelu, kao i bolnih seksualnih odnosa. U svakom slučaju, najbolje je potražiti savjet ljekara, jer menopauza može da zamaskira simptome, koji zapravo potiču od nečeg sasvim drugog.

2. Neprijatan miris

Zdrava vagina ima specifičan miris, ali kako prepoznajete da li je zdrava ili ne, prema mirisu?

Miris koji podsjeća na ribu, naročito u kombinaciji sa prozirnim sekretom mogu biti znak bakterijske vaginoze, koja nastaje usljed razmnožavanja bakterija ili disbalansa pH vrijednosti vagine. Ovo je vrlo često stanje i lako se liječi antibioticima, kaže Blat. Takođe, jak i neprijatan miris, naročito kada se javlja uz zeleni iscjedak, može biti znak polno prenosivih bolesti, pogotovo trihomonijaze, pa bi trebalo odmah da se testirate.

3. Svrab i neobičan sekret

Ukoliko vam se pojavi žuti ili bijeli sirasti sekret, moguće je da imate gljivičnu infekciju.

"Uzrok može da bude terapija antibioticima, disbalans pH vrijednosti vagine, donji veš lošeg kvaliteta, agresivna sredstva za tuširanje, kao i nezdrava ishrana, naročito ona koja je prebogata šećerom", objašnjavaju stručnjaci. Srećom, ovo stanje može da se spriječi vrlo jednostavno - pijte mnogo vode i jogurta!

4. Osjećaj pečenja tokom mokrenja

Ova pojava može biti znak infekcije urinarnog trakta, ali uzročnik može da bide i seks. Obično se liječi antibioticima, ali obavezno morate da posjetite ljekara.

5 . Nemogućnost stavljanja tampona

"Bolni seks je veoma često psihološki problem, ali u rijetkim slučajevima, riječ je o imperforaciji himena. U pitanju je urođeni genitalni poremećaj, koji podrazumijeva dodatno tkivo oko otvora vagine, koje otežava prodiranje i izaziva bol", objašnjava ekspert za seks i veze, Isadora Psalm. Ovaj problem rješava se operacijom.

6. Bolni plikovi

Obično se radi o herpesu, ali u slučaju ove pojave, hitno se javite ljekaru.

7. Krvarenje izvan menstrualnog ciklusa

Tragovi krvarenja koje primjećujete van menstruacije mogu biti znak hormonske neravnoteže, koja je obično izazvana kontraceptivnim sredstvima ili stresom, a može biti i znak rane trudnoće. Krvarenje nakon seksa može da upućuje na rak grlića materice, pa obavezno posjetite ginekologa.

8. Konstantne vaginalne infekcije

Ukoliko često dobijate gljivične, bakterijske ili urinarne infekcije, vašoj vagini je vjerovatno potrebna dodatna njega i "pažnja".

"Ponekad, vaša vagina pokušava da vam kaže da nije zadovoljna vašim tretmanom. Možda niste u zdravoj vezi, možda vaš partner ima i druge partnere, pa sve to prenosi vama. Napravite pauzu, uzmite u obzir sve faktore, pokušajte da jedete zdravije i da se oslobodite stresa", savjetuje Psalm i dodaje da će se problem vjerovatno ubrzo i sam riješiti.

Izvor: Stil, Foto: Ilustracija/YAYimages