BanjalukaLive

Thu04262018Ljubav na prvi pogled - mit ili realnost?

ljubav yay1306 4

Sve je počelo u Holivudu. Ljubav na prvi pogled je tu "rođena". A onda se, pravo sa filmskog platna, preselila u svakodnevicu. Za jedne je postala imperativ, za druge samo mit. Od vjerovanja do nevjerovanja tanka je linija, jer ni mišljenja stručnjaka niti rezultati studija nisu jedinstveni. Tako je jedno britansko istraživanje pokazalo da 50 posto populacije smatra da je ona moguća, dok je 29 odsto odgovorilo da je poslije prvog sastanka sa potencijalnim partnerom bilo očarano, ali ne i na "sedmom nebu". Manje od 30 posto muškaraca je priznalo da je već tada znalo da li je djevojka prava.

Istraživači iz Masačusetsa "mašu" drugačijim podacima, jer je u njihovoj anketi samo 20 procenata ispitanika odgovorilo da im je blisko ovakvo osjećanje i to oni koji još nisu prešli 20. godinu, a to su objasnili mladalačkim zanosom i iluzijama. Zanimljivo je da su pripadnici jačeg pola tu slabiji i da lakše "padaju" na prvu, ali i duže ostaju pri osjećaju da su zaljubljeni. Ženama je, s druge strane, potrebno duže da budu osvojene, a one koje se brzo zaljube, brzo se i odljube.

"Muškarci se zaljubljuju u izgled, pa kako se fizičke karakteristike sporije mijenjaju, oni su zadovoljni i sigurni u emocije. Bar neko vrijeme. Djevojke se zaljubljuju u svoje mišljenje o frajeru, a kada shvate da on nije toliko pametan, šarmantan i zabavan kao što izgleda na blic, osjećanja brzo isparavaju. Zato kod njih ovaj osjećaj kraće traje i manje ih nosi", kaže Trejsi Koks, autorka knjige "Vrele veze".

Zbunjujući, pa i remetilački faktor u ovoj priči je činjenica da mnogi miješaju pojmove, pa zaljubljenost odmah poistovećuju sa ljubavlju, iako druga ne dolazi nužno poslije prve. Vrlo često se zaljubimo, ali tu se i zadržimo, ne produbljujući osjećanja i odnos. Greške u definisanju nastaju i zbog uplitanja strasti, pa kada neko na prvi pogled osjeti jaku fizičku privlačnost ima osjećaj da se ludo zaljubio. Čini mu se da je izgubio tle pod nogama, gore mu obrazi, srce ubrzano kuca, ne može da jede... Ali, kada ta snažna strast prođe i razum opet dobije šansu da se čuje, postaje jasno da se pravi leptirići nisu ni razbuktali, nego da ih je sam projektovao.

U prilog antiskeptika ide studija koja je pokazala da nam je dovoljno od jedne do pet sekundi da bismo osjetili ljubav, jer se talasi euforije ili uskomješaju ili ih nema. Ako se oksitocin, vazopresin, adrenalin i dopamin ne pokrenu na prvi pogled, neće ni kasnije. Ponekad osjećaj da je to bilo baš tako, stigne kasnije, naknadnom racionalizacijom, kada počnemo da povezujemo stvari, pa zaključimo da smo od prvog trena nekog zavoljeli. A, ponekad se taj osjećaj stvarno "zavijori" u vazduhu čim sjednemo pored nekog, prvi put ga pogledamo, čujemo, dodirnemo. Pojedini stručnjaci tvrde da se to dešava kada naša podsvijest bira osobe koje nas podsjećaju na nekog koga smo voljeli - na bivšeg partnera, brata ili roditelje. Tada na svjetlost izlazi osjećaj prepoznavanja, jer miris ili gest odgovaraju nekome koga već znamo, pa mozak oslobađa dopamin i on nas čini srećnim, čilim, lepršavim. Mi mislimo da smo se zaljubili, a zapravo smo upali u zamku sopstvene podsvijesti.

Statistike pokazuju da od stotinu onih koji vjeruju da im se dogodila ljubav na prvi pogled, samo dvoje ostanu u dužoj vezi, a tek jedan stupi u brak. Poznat je slučaj Patrika Moberga iz Njujorka koji je na podzemnoj stanici ugledao Kamilu, za koju je pomislio da je žena njegovih snova, ali ju je izgubio iz vida u masi. Tada je odlučio da pokrene internet stranicu kako bi je pronašao i posle dva dana je u tome uspeo. Patrik i Kamila su se posle dva meseca razišli, shvativši da nisu jedno za drugo. Međutim, uprkos tome, mnogi priželjkuju da ih baš takve emocije "strefe", verujući da će to biti znak da su pronašli ljubav svog života. Sve drugo im je tanko, slabo, plitko. Iako je osnova ovakvog razmišljanja filmska, romantičarska, idealistička i može da nas odvede u zabludu, ostavi nas da vječno čekamo tog nekog posebnog, zbog kojeg će nam srce odmah zaigrati, ponekad nam ona daje krila, razdrma nas, motiviše i čini da svet gledamo iz ljepšeg i veselijeg ugla. Kao što je Vasko Popa u pjesmi "Ljubav na prvi pogled" jednim stihom sve objasnio - "Ti si moj početak koji me pokrenuo"...

Izvor: Novosti.rs, Foto: Ilustracija/YAYimages