BanjalukaLive

Wed05232018Da li se plašite muškaraca bez razloga?

alt

Ako ste već dugo bili sami, uglavnom zbog abnormalnog straha od muškaraca, to bi mogla biti i androfobija.

Da li se osjećate zabrinuto bez ikakvog razloga dok ste u društvu muškaraca?

Postoji više vrsta ovog straha. Neke žene imaju strah od fizičkog povrijeđivanja od strane muškaraca, dok se neke žene boje da bi ih oni mogli povrijediti emocionalno.

Kod nekih, strah se razvija još u djetinjstvu, dok u drugim slučajevima može početi i u tinejdžerskom periodu. Glavni razlog za taj strah je percepcija da su muškarci opasni.

Šta eksperti kažu?

Stručnjaci za odnose tvrde da ima mnogo žena koje postepeno prevazilaze svoje strahove nakon stupanja u zdrav odnos sa muškarcem.

Porodica

Neke žene koje doživljavaju ovaj strah i ne vide muškarce u porodici (otac, braća, rođaci) kao prijetnju, ali izbjegavaju svakog drugog muškarca s kim nisu u srodstvu.

Kako započinje ovaj strah?

Polazna tačka ove fobije mogla bi biti trauma tokom detinjstva. Kada se desi nešto traumatično, mozak "snima" scenu i stvara neku vrstu straha kako bi vas podsjećao da se držite dalje od takvih opasnosti.

Šta povećava rizik?

Žene koje su tokom djetinjstva napadnute ili uznemiravane imaju veće šanse da razviju ovakav strah.

Da li je za to kriva muška dominacija?

U porodicama gdje je muška dominacija prevelika, žene lakše razvijaju ovakav strah, a kada je u porodici otac previše nasilan, ova vrsta fobije je uobičajenija kod ženske djece.

Da li je genetski?

U rijetkim slučajevima ova fobija bi mogla da pređe i na sljedeću generaciju, što znači da čak i genetika može biti razlog vaših strahova.

Kako znati da li imate ovaj strah?

Da li osjećate nervozu, pojačano znojenje i mučninu u društvu bilo kog muškarca bez ikakvog razloga? Neke žene mogu takođe doživjeti bol u grudima kada prolaze kroz taj strah.

Šta da radite?

Ako se ne liječite, možete izazvati depresiju i usamljenost. Ovaj strah vas može ometati u društvenom životu i karijeri. Stručna pomoć je neophodna. Takođe, ne morate ostati zauvijek singl jer nisu svi ljudi na ovoj planeti loši. Jednog lijepog dana, dobar muškarac može ući u vaš život i dokazati vam da život može biti lijep i ispunjen u društvu muškarca, bez straha!

Izvor: Ženski magazin, Foto: Pixabay