BanjalukaLive

Tue04242018RSS Vijesti

rss-vijesti

Šta je RSS?

Zavisno od onoga kome je pitanje upućeno, RSS znači ili "Rich Site Summary" ("Sadržaj bogatog sajta" ) ili "Really Simple Syndication" ("Veoma jednostavnа distribucija"). No bez obzira na značenje, RSS je novi način publikovanja informacije putem Interneta.

U srcu ove tehnologije je specijalni način kodiranja - XML, koji je tokom poslednjih godina našao široku primenu kod globalne online zajednice. XML kod za RSS opisuje novi tip Web informacija nazvan "news feed – punjenje vijesti".

U suštini, punjenje može sadržati naslov i link na novi sadržaj na Web sajtu ili na nešto drugo što kreator želi da podijeli. Kompanija može putem RSS vijesti promovisati svoje nove proizvode, na primjer.
Bilo ko — online posjetilac ili drugi Web site — može pokupiti RSS sadržaje i pomoću odgovarajućeg Web softvera automatski prikazivati te sadržaje.

Koncept je sličan onom koji koriste novinske agencije: Informаcije jedne novinske agencije se mogu "pod9jeliti" — uzeti i prikazati — od strane druge agencije. RSS tehnologija vas automatski obavještava o svim izmjenama na sajtu koji volite da posjećujete.

Kako se koristi? Gde mogu naći čitače vijesti?

Pre svega, morate imati program koji se zove "čitač vijesti". Ovi programi na Vašem računaru prikazuju RSS informacije sa sajtova koje Vi izaberete. To su programi koji rade u pozadini na Vašem računaru, prate sajtove koje ste izabrali i obavještavaju Vas kad dođe do izmjene sadržaja.

Postoji mnoštvo programa za čitanje RSS vijesti. Imajte u vidu da su neki od njih namijenjeni tačno određenim operativnim sistemima, a i da su mnogi besplatni. Za Windows preporučujemo Awasu, FeedReader,...

Zašto bi obični korisnici Interneta koristili RSS?

Za Web surfere, prednosti RSSa su velike: štedi im vrijeme i protok. Umesto da posećuju omiljeni WEB sajt, vijesti stižu direktno na njihov kompjuter u željenom intеrvalu. Osim toga,većina RSS fidova sadrži samo linkove, naslove ili kratak sadržaj novih informacija.To znači da se samo mali sadržaj informacija može poslati bilo kom XML-kompatibilnom uređaju — računaru, mobilnom telefonu, handheld kompjuteru — bez dugog download procesa.

Što je važnije, RSS nam daje mogućnost prijema informacija bez davanja informacija o sebi. Za razliku od prijave za e-mail bilten, ovde ne moramo dati e-mail adresu. Time sprečavamo mogućnost prijema spam ili neželjene pošte.

Koje RSS vijesti nudi BanjalukaLive.Com?

Kad ste nabavili čitač, prijava za RSS vijesti je jednostavna. Mnogi sajtovi koji nude RSS fid će prikazati dugme - mali narandžasti pravougaonik sa oznakom "RSS" ili "XML."

Kliknite na to dugme i vaš Web browser će otići na stranicu sa čudnim kodom. Kliknite na to dugme desnim dugmetom miša i iskopirajte Web "adresu" ili URL te stranice i dodajte je u čitač vijesti. Softver će automatski tražiti i prikazivati posljednje informacije.

Ovdje smo izlistali sve RSS kanale koje možete pratiti s našeg sajta. Kada ste izabrali vijesti koje želite da pratite, preostaje Vam da, prateći uputstvo na Vašem čitaču vijesti, dodate željeni XML sadržaj na svoju RSS listu.


BANJALUKALIVE RSS KANALI:

Sve vijesti

Info

Magazin

Zabava

Sport