BanjalukaLive

Mon05212018Zemlja religije i različitosti: 9 razloga da posjetite Indiju

tajmahal yay0209

Samo nekoliko zemalja na svijetu će na posjetioca ostaviti duboku, trajnu impresiju poput Indije. Zakoračite u zemlju različitosti, bogate istorije, kulture, impozantnih građevina, religije i spiritualnosti..

1. Ljudi
„Lokalno stanovništvo u Indiji, pogotovo u ruralnim predjelima, spada u najljubaznije i najgostoprimljive ljude koje sam sreo na svojim putovanjima“, rekao je Kit Bilous, nekadašnji urednik kategorije Putovanja američkog izdanja National Geographic.

Bilo da vas pozovu da dođete kod njih i probate tradicionalno jelo ili jednostavno lutate ulicama i sretnete djecu koja se igraju, sigurni smo da ćete biti dirnuti toplinom i srdačnošću lokalnog stanovništva.

2. Tadž Mahal
Ukoliko posjetite Indiju, ne smijete da propustite da uživate u ljepoti jednog od sedam svjetskih čuda i najupečatljivijem simbolu Indije, koje se s spravom smatra najpoznatijom građevinom na svijetu. Ovo zdanje je izgradio Šah Džahan kao uspomenu na svoju omiljenu ženu, a mnogi ga smatraju najljepših arhitektonskih građevina ikada napravljenih.

3. Hrana
Uživanje u indijskoj hrani je dovoljan razlog da otputujete u Indiju. Indijci svoju hranu shvataju veoma ozbiljno i ona se veoma razlikuje od regiona do regiona.

„Na sjeveru ćete probati dosta kremastog karija umjereno začinjenih. Moje omiljeno jelo uključuje ovčetinu rogan josh, ražani hljeb premazan puterom paratha i tandoori piletina (roštilj na indijski način). Hrana na sjeveru je pretrpila uticaje persijanskog i mogulskog stila kuvanja. Kuhinja u južnoj Indiji se odlikuje upotrebom sastojaka kao što su kokos, morski plodovi i pirinač i začinjenija je u odnosu na hranu na sjeveru. Moje omiljeno jelo iz južne Indije je masala dosas (pravi se od pirinča, mahunarki, paradajza) i curry sa ribom i kokosom. Vegetarijanska hrana je takođe zastupljena u Indiji, budući da većina Hindusa ne jede meso“, kaže Kit Bilous, piše "Nacionalna Geografija".

4. Sveta rijeka
Dužina reke Gang je 2.525 km i prostire se sve od istočnih Himalaja do Bengalskog zaliva. Ona je mnogo više od rijeke za milijarde Hindusa u Indiji i šire. Ona je njihova životna snaga. Ne samo da obezbjeđuje hranu za preživljavanje pomoću ribolova, industrije i poljoprivrede, već se vjeruje da predstavlja prevoz molitva vjernika do neba i da može da očisti dušu. Mnogi Hindusi kreću put hodočašća ka Varanasi, najstarijeg indijskog grada kako bi učestvovali u ceremonijama ili kremirali mrtve duž obala Ganga. Oni vjeruju da će, ukoliko pepeo odnese reka, duša otići na nebo i da će izbjeći ciklus ponovnog rađanja.

5. Radžastan
Provincija Radžastan na sjeveru Indije priziva slike maharadža, veličanstvenih građevina i palata. Kaže se da postoji više istorije u Radžastanu, nego u cijeloj Indiji. Ovo je zemlja kamila, dragulja i nepreglednih pustinjskih pejzaža.

6. Plaže
Indijske plaže s palmama su idealni beg od užurbanog tempa na sjeveru zemlje. Dok su mnoge popularne plaže u Goi su prepune, na jugu Indije postoje mnogobrojne udaljene, zavučene plaže koje su mirne. „Moje omiljene su Agonda i Palolem, oko 90 minuta južno od aerodroma u Goi“, kaže Bilous.

7. Religija i spiritualnost
U Indiji, religija i duhovnost su usko povezane sa svakodnevnim životom. Indija je dom svih velikih religija na svijetu i rodno mjesto hinduizma, budizma i sikizma. Posmatranje lokalnog stanovništva u angažovanju u svakodnevnim ritualima je duboko intimno iskustvo. Mnogi ljudi dolaze u Indiju kako bi pronašli duhovnost, vježbali jogu ili meditirali.

8. Istorija i arhitetktura
Indija je izuzetno lijepa i arhitektonski raznovrsna zemlja ispunjena utvrđenjima, palatama, džamijama, hramovima, spomenicima i antičkim ruševinama. Dom je najstarijih civilizacija na svijetu, a arhitektura Indije je ukorenjena u njenoj istoriji, religiji i kulturi. Stilovi u arhitekturi su evoluirali pod uticajem bezbroj dinastija, kao i kolonijalnog perioda.

9. Avantura
Bez obzira koji dio Indije posjećujete, avantura će vas pratiti. Bilo da motorom oblazite plaže Goe, snježne planine sjevera, pokušavate da vidite bengalske tigrove i indijske slonove u divljini ili se snalazite po haotičnim ulicama Nju Delhija, putovanje u Indiju je jedna velika avantura.


Foto: Ilustracija/YAYimages