BanjalukaLive

Wed04252018Zašto se pasoši prave u samo četiri boje?

pasos_yay2606

Pasoš je ključ za ulazak u druge zemlje, a vjerovatno ste primijetili da se oni prave u samo nekoliko određenih boja.

Generalno, dolaze u crvenoj, plavoj, zelenoj i crnoj boji, koje se smatraju standardnim za ovu vrstu isprave. Iako su pravilima ograničeni na ove četiri boje, moguće ih je napraviti u njihovim različitim nijansama, rekao je Hrant Bogosian, potpredsjednik marketinga interaktivne baze pasoša Passport Index.

On otkriva da postoje brojni razlozi zbog kojih se zemlje odlučuju za određene boje, a obično su to geografski i politički motivi.

"Članice Evropske unije koriste tamnocrvenu, dok države Karikoma koriste plave pasoše", rekao je ovaj stručnjak. Karikom predstavlja organizaciju 15 karipskih naroda koji su se udružili zbog privredne integracije i saradnje.

Neki smatraju da su bordo boje dio komunističke prošlosti, a da su plavi pasoši simbol "novog svijeta" - Sjeverne i Južne Amerike, Okeanije itd.

Kod nekih zemalja ulogu u izboru boje igra i vjera, pa tako brojne islamske zemlje koriste zelene pasoše zbog važnosti te boje u njihovoj religiji. Vjeruje se da je zelena bila omiljena boja Muhameda, a uz to je i simbol prirode i života, prenosi B92.

Ostale nacije biraju boju po individualnom karakteru i identitetu.

"Švajcarski pasoši su jarkocrvene boje, dok je pasoš Turske promijenjen u bordo boju u nadi da će ući u Evropsku uniju", rekao je Bogosijan. Amerikanci su isprobali razne boje, od crvene, preko zelene, a sada i plave.

Ipak, izradu pasoša, a samim tim i boju često diktira praksa, odnosno često se prave onakvi kakvi su na raspolaganju određenoj zemlji.

"Proizvodnja pasoša je veoma dobro kontrolisan proces, a obavlja ga samo nekoliko kompanija u svijetu", kaže ovaj stručnjak.

Foto: Ilustracija/YAYimages