BanjalukaLive

Thu04262018Vodič kroz Berlin: Najljepše i najzanimljivije lokacije

berlin yay1806

Specifična underground kultura, brojne monumentalne vrijednosti, kao i bogati kulturni i istorijski sadržaj čini prijestonicu Njemačke idealnim gradom koji svakom posjetiocu pruža bezbroj mogućnosti.

Ako imate samo tri slobodna dana i odlučite da posjetite Berlin, pravo je vrijeme da se informišete na pravi način i budete sigurni da nećete propustiti nijednu zanimljivost.

Upravo ovaj grad vam može priušititi neprocenjivo iskustvo, a po ugledu na evropske gradove njemačka prijestonica je bogata brojnim istorijskim i kulturnim, znamenitostima, ali i zabavnim sadržajima...

Živopisni kafei i restorani okupljaju veliki broj mladih i nude pravi doživljaj svojstven berlinskoj undergroung njemačkoj kulturi, dok centralni deo krije fascinante galerije i mjesta za noćni izlazak, koje treba bar jednom posjetiti.

Berlinska turbulentna istorija je takođe vidljiva na ulicama grada, a to ćete uistinu najbolje osjetiti kroz street art galerije i brojne murale oslikane na zgradama. 

Predstavaljmo vam najzanimljivije znamenitosti Berlina, kao i mjesta koja morate posjetiti!

Muzej Island

Muzej Island koji se nalazi u sredini Spree Riber, zaslužio je svoje mjesto na Unesco listi za zaštitu svjetske baštine, kako zbog arheološkog značaja, tako i zbog ukupno pet muzeja i blaga koji se nalazi u njihovim kolekcijama. Pet mizeja čine Pergamon museum, Bode-Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie i Altes Museum. Zajedno formiraju pravi ansaml koji ilustruje neoklasični stil, koji je dominirao arhitekturom Berlina u 19. vijeku. Njihove kolekcije uključuje neke od najpoznatijih svetkih umjetničkih djela,  uključujući elegantnu bistu kraljice Neferititi. Dok jePergamon  zatvoren za javnost  do 2019. godine,  druga antička čuda još uvijek se mogu videti u Museum Island, piše "Elle".

Foto: Instagram / raph_monteiro

Najpoznatije njemačke kobasice Currywurst

Ogromna većina građana će se zaustaviti kraj dobrih starih restorana u kome se spremaju naukusnije kobasice. Istorija ovog  ukusnog jela datira još od 1950. godine, kada su  Njemice pozajmile kečap, kario u prahu i vočester (worcestershire) sos , od britanskih vojnika. One su počele da miješaju ove sastojke i uspjele su da dobiju ukusan sos,m koji su prelivale preko svinjskog mesa. Zatim su  kobasice spremljene na ovaj način počele da se prodaju, uglavnom građevinskim radnicima u  Charlottenburg u, koji su radili prekovremeno kako bi obnovili totalno razoren Berlin. 

Foto: Instagram / juliarabkin

Danas se procjenjuje da se na godišnjem nivou oko 800 miliona obroka prodaje širom Njemačke. Najpoznatije mjesto u kome možete probati naukusnije Currywurst kobasice je  Prenzlauer Berg, ali i uživati u odličnoj atmosferi.

Šoping na buvljaku

Jedan od naprometnijih berlinskih buvljaka se nalazi u Mauer Parku, u okrugu Prenzlauer Berg . U prevodu, ime znači zidni park, nakon berlinskog zida, čiji ostaci se mogu naći tamo.

Buvljak je otvoren samo nedjeljom, i posjetioci mogu ove pronaći secondhand namještaj, vintidž obuću i odjeću, stari pribor i posuđe, pa čak i neke ostatke suvenira iz sovjetskih dana u Istočnom Berlinu.

Foto: Instagram / tugela31

Pored vinitdž čitama, buvljak nudi i deo sa hranom gdje se služi nemačko pivo, kobasice, kiseli kupus, kukuruz i još mnogo toga.

Posjetite Reichstag 

Dom njemačkog parlamenta,  Reichstag je otvoren 1894. Godine, a pretrpio je brojna oštećenja i razaranja tokom decenija, da bi konačno bio obnovljen 1990. godine. Ako želite da posjetite ovo značajno mjesto, i da izbjegnete velike gužve, važno je da znate da se otvara rano ujutru (u osam). 

Kada uđete, zakoračićete u spiralnu rampu koja se nalazi oko staklene kupole, sa čijeg vrha se pruža fascinantan pogled na Berlin. 

Foto: Instagram / saraht2608

Ulična umjetnost

Izdvojite nekoliko sati na obilazak berlinskih ulica kako biste zaista osetili atmosferu ovog urbanog grada. Upravo na glavnim gradskim ulicama ćete vidjeti fantastične grafite, a ako imate srće veoma je moguće da ćete naletjeti na umetnika čije delo upravo nastaje ispred vas. Ovo je odličan način da osjetite ukus berlinske neuhvatljive underground kulture. 

Foto: Instagram / heisenolli

Ishtar Gate

Ako ste ikada vidjeli dio nakita koji se sastoji od kamena lapis lazuli, onda znate njegovu ljepotu- divnu, plavu boju koja nas podsjeća na umjetnost Van Gogha ili skupu svilu. Sada z amislite čitav grad u ovoj boji, i dobićete približnu sliku  Ishtar Gate, jedne od kapije antičkog grada Babylona. 

Foto: Instagram / chungbec

Ovo zdanje je izgrađeno 575 prije nove ere, po naređenju kralja Nabukodonosora na severnoj strani grada.  Ishtar kapija je bila osma kapija za unutrašnji grad Babylon, a njena visina iznosi oko 14 metara. 

Viktoriapark

Viktoriapark u Kreuzberg predstavlja pravi dragulj, skriven u Berlinu.  Smješten na odličnoj lokaciji, na maloj planini, predstavlja omiljeno mjesto turista koji dolaze do parka javnim prevozom., što olakšava samu posjetu.

Ovdje ćete pronaći i odličan kafe sa pivom, koji se nalazi na vrhu planine, odakle se pruža odličan pogled na grad. Zapadna strana planine je popularno mjesto za sunčanje,  dok se u centru nalazi prava oaza- vodopad i fontana koji vas mogu rashladiti. 

Foto: Instagram / andreabeermann

Monsterkabinett

Da li ste bili na putovanju i pronašli neku atrakciju toliko čudnu i prelijepu, da ne možete to opisati riječima? Pa, u Berlinu ćete naići na mnogo od njih, a jedna od najčudesnijih je Monsterkabinett.

Ako se upustite u skrivene dijelove grada, naićićete na pravu umjetnost. Pod zaštitoom Dead Chickens, grupe poznatih autora koji vode berlinsku street art scenu, i predstavljaju čudovišta inspirisana video igricama.

Foto: Instagram / trikar

U petak i subotu uveče, sa početkom od 17h, Dead Chickens izlažu svoj rad javnosti. S obzirom da su smješteni u mraku, očekujte da vidite ogromne paukove, vanzemaljske ptice, seksi go-go igračice - koje će vas oduševiti.  

Jewish Museum

Jewish Museum dozvoljava posjetiocima da zavire u arhitekturu Daniel Liuveskind zigzag dizajna, zgrade, skoro 2000. godina jevrejske istorije. Ovde možete posjetiti i brojne izložbe na temu Holokausta, i saznati sve o vjerskoj istoriji, sa početkom od Edenskog vrta. 

Foto: Instagram / rebeccalyons1977

Noćni život

Kao u mnogim drugim belinskim dijelovima grada, u ovom neobičnom kompleksu zgrada u oblasti Mitte (Hackesche Höfe ulica) nalaze se poslovne kancelarije, firme, apratmani...

Velika dvorišta predstavljaju odvojene celine, u kojima su smešteni brojni barovi, restorani i klubovi. Ova oblast je postala jedna od  najzanimljivijih mesta za noćni izlazak, koje okuplja veliki broj mladih.

Foto: Instagram / tammyju

Naslovna foto: YAYimages