BanjalukaLive

Wed04252018Putovanje kolima - noću ili danju?

voznja0704 yay

Sve je više polemike oko toga koje doba dana je najbolje za polazak na ljetovanje. Danju računajte na gužvu i vrućinu, dok je umor najveća prijetnja po mraku...

Ukoliko čovjek 364 dana godišnje noću spava, a danju radi, ne bi smio na put da krene kada padne mrak. Noćna vožnja do mora se, dakle, ne preporučuje ljudima koji su navikli da ranije ležu ili onima koji imaju problem s vidom.

Kada god da krenete na ljetovanje, morate da pravite redovne i česte pauze, koje mogu da budu i kratke, a poslije nekoliko sati vožnje treba se propisno odmoriti. Savjet koji važi i za dnevnu i za noćnu vožnju jeste taj da nikada na put ne treba krenuti pravo s posla, jer je nervozan vozač, pod stresom, sebi najveći neprijatelj.

Mnogo je razloga koji govore u prilog tome da na odmor treba krenuti danju. Recimo, danju naročito treba da voze oni koji nose naočare ili sočiva. Otvorene su sve pumpe, rade i apoteke i prodavnice, a lakše stiže pomoć iz servisa ili od prijatelja. U ljetovalište se stiže uveče, pravo ulazi u sobu - i potom slijedi zasluženi odmor.

Ipak, postoje i loše strane dnevnog putovanja. Doduše, one se mogu izbjeći ili ublažiti. Najgora je temperatura, pa na put treba krenuti što ranije, a ne u podne, po najvećem suncu, i kada se vozač dobro naspava. Ukoliko je vreo dan, mora da se pije mnogo tečnosti, da se prave pauze i strogo vodi računa o hrani koja može lakše da se pokvari (zato se ne preporučuje da na ljetovanje nosite svježe meso i mliječne proizvode), piše "Život plus".

Zbog visokih temperatura djeca postanu nervozna, a bučno i kenjkavo dijete je najveća opasnost za vozača. Zbog toga treba stati i unapred napraviti plan gde bi moglo da se skrene s puta, ode na zanimljiv izlet i obogati putovanje. Prije izlaska iz automobila treba ugasiti klima-uređaj, otvoriti prozore da uđe topao vazduh, pa tek onda izaći iz vozila. Razlika između spoljašnje temperature i temperature u kolima ne treba da bude veća od sedam stepeni.

Dobra strana dnevne vožnje je to što se lakše uoči policija, ali je činjenica da saobraćajaca noću ima znatno manje. Takođe, i ostalih automobila je tri puta manje, a kamiona čak devet puta manje! To su glavne prednosti zašto mnogi na put kreću uveče.

Statistika kaže da se noću dešava i manje saobraćajnih nesreća, ali kada se dogode, uvijek su katastrofalne. U tom smislu zora je najopasnija, jer tada stiže umor, a vozač misli da može da izdrži još to malo puta. Kada vozač osjeti krizu, mora da stane i dremne na parkingu. Noćni vozači moraju da prave česte pauze.

Iako mnogi vjeruju da je bolje voziti noću, kako bi se već ujutru kupali u moru, to je loš plan, jer u sobu putnici neće moći da uđu do popodnevnih časova. Vozači misle da je djeci prijatnije da noć prespavaju u kolima, što nije uvijek dobra odluka, jer sjedište ipak ne može da zamijeni krevet. Tišina u autu je opasna za vozača, naročito od četiri do šest časova ujutro.

Prednosti noćne vožnje su izostanak vrućine, manje gužve, kao i činjenica da ćete prije ulaska u krivinu vidjeti farove vozila koje vam dolazi u susret. Iako je noću po pravilu manja gužva na granici, pazite da ne "naletite" na predaju smjene, što je na grčkoj granici najčešće oko šest sati ujutro.

Foto: Ilustracija/YAYimages