BanjalukaLive

Wed04252018Pokušajte da izgovorite ime ovog gradića

grad-wikipedia1303

U Velikoj Britaniji nalazi se grad čije je ime i zvanično najduže ime jednog evropskog grada. Riječ je o Lanferpulgvingilgogerihverndrobulandisiliogogogohu, gradu u Velsu, čije ime znači: „Crkva Svete Marije u dolini bijelih kestenova kod brzog vira Crkve Sv. Tisilija sa crvenom pećinom".

Stanovnici Lanferpulgvingilgogerihverndrobulandisiliogogogoha bez poteškoća izgovaraju ime svog grada, ali ga ponekad zovu i Lanferpul. Ovako dugo ime izmišljeno je šezdesetih godina devetnaestog vijeka kako bi se skrenula pažnja na ovu zajednicu, koja je danas šesta po populaciji na cijelom ostrvu.

Ono je ponovo privuklo pažnju prije nekoliko dana, kada je jedan britanski voditelj vremenske prognoze bez poteškoća izgovorio ime ovog mjesta.

Međutim, iako je neprikosnoven na svom tronu grada s najdužim imenom na Starom kontinentu, Lanferpulgvingilgogerihverndrobulandisiliogogogoh nije i svjetski šampion.

Prvo mjesto zauzima Krangtepmahanakornbovornratanakosinmahintarajudhujaamahadilokpopnoparatanaradžthaniburiromud-omradžnivesmahasarnamornpimarnavatarsatitsakatijavisanukam, grad daleko poznatiji po svom kraćem nazivu - Bangkok.

Izvor: National Geographic Srbija, Foto: Wikipedia