BanjalukaLive

Mon05212018Pleme Himbu u Namibiji: Život van civilizacije

pleme namibija2607 yay

Upoznajte pleme Himbu koje odbija kontakt s modernim društvom, u kojem se tijelo boji crvenom bojom radi prevencije od Sunca, a bračni status muškarca i žena se prepoznaje prema stilu frizure ukrašene glinom.

Skriveno u sjevernoj Namibiji, domorodačko pleme Himba nastavlja da se odupire prodiranju turističke industrije, uprkos tome što fasciniraju putnike iz čitavog svijeta.

Najviše naseljavaju Kaokoland u udaljenoj regiji Kunene i imaju populaciju od 50.000 ljudi. Iako neki od momaka nosi majice, unutar plemena postoji mala vesternizacija, pa njeni pripadnici uglavnom nose kožnu garderobu, piše Daily Mail.

Od puberteta, žene naroda Himba prave pletenice i svaku ukrašavaju glinom, crvenom i oker bojom napravljenom od zemljišta i koriste istu smjesu da boje svoja tijela u crveno kako bi se zaštitili od sunca. Narod Himba vjeruje da je crvena boja prelijepa i da simbolizuje crvenu boju Zemlje i krv.

Djevojčice prije ulaska u pubertet dijele svoju kosu na dvije jednostavne pletenice. Muškarci plemena Himba imaju jednu pletenicu kada su sami, a vezuju kosu pozadi kada se ožene.

Djecu čuvaju žene i ostala djeca iz plemena, a muškarci su često odsutni od kuće na duži vremenski period.

Narod Himba je patrijarhalan i sklon poligamiji, pa muškarci imaju nekoliko žena, pogotovo ako imaju dosta stoke.

Tradicionalno, žene nose jednostavne kožne ogrtače i ne kupaju se, birajući da koriste aromatične biljke i smolu umjesto toga.

Himba su nomadski pastiri i često migriraju sezonski iz matičnog sela u sela koje obezbeđuju bolje pašnjake za njihove životinje.

Uloga žena u plemenu uključuje podizanje djece, mužu stoke, dok muškarci dane provode s krdom.

Žene nose nevjerovatno složene stilove koji se mijenjaju u zavisnosti od toga da li su u braku i koliko su stare.

Irski fotograf Trevor Kol potražio je ovo izolovano pleme kako bi zabilježio nepokolebljivu tradiciju, uključujući jedinstveni nakit, stil frizura, odjeće i koliba.

„Uživao sam u jednostavnosti i harmoniji koju sam vidio u ovom plemenu. Oni žive jednostavno, rade zajedno i osjetljivi su na potrebe zaštite životne sredine. Zaslužuju pravo da određuju svoju budućnost i da se ne homogenizuju ili promijene uslijed akulturacije“, rekao je Kol.

Kolmanskop, namibijski grad duhova koji je progutala pustinja

Narod Himba je zaštićen od preteranog izlaganja zahvaljujući strogim smjernicama vlade o posjeti ove zajednice.

Fotograf ističe da kulturna otpornost plemena potiče iz izolacije, ponosnog shvatanje svoje kutlure i zaštite vlade.
(Izvor: Nacionalna geografija; Foto: Ilustracija/Yayimages)