BanjalukaLive

Thu04262018Nema vraćanja novca za aranžmane u Turskoj

more yay0307

Građani koji su uplatili aranžmane za ljetovanje u Turskoj neće dobiti nazad novac ukoliko zbog dešavanja u toj zemlji odluče da otkažu put.

Potvrdili su to u većini turističkih agencija u RS, a ista situacija je i u Srbiji. Naime, udruženje turističkih agencija Srbije YUTA poslalo je uputstvo da aranžmane u turskim odmaralištima naplaćuju po opštim uslovima putovanja, odnosno da turisti ne očekuju povrat novca ako u posljednji momenat otkažu ljetovanja.

"U Turskoj nije proglašeno vanredno stanje, a ni BiH nije zabranila odlazak tamo, pa prodaja aranžmana ide uobičajeno, odnosno nema povrata novca", kazao je Saša Kalinić iz turističke agencije "Sebastijan" u Banjaluci.

U ovoj turističkoj agenciji nemaju otkazanih aranžmana za  Tursku, jer ih, kako kažu, nisu uspjeli ni prodati.

"Bilo je nekoliko pitanja, ali na kraju niko nije odlučio da tamo putuje", rekao je Kalinić.

Ističe da su zbog posljednjih dešavanja u toj zemlji enormno pale cijene ljetovanja.

"Aranžmani za Tursku ove godine su jeftiniji i do 50 odsto nego lani. Da bi privukli turiste, djeci su čak obezbijeđene i besplatne avionske karte. Ipak, to nije mnogo pomoglo da bi zainteresovali ljude", dodao je Kalinić.

Ove godine je, kako kaže, Grčka umjesto Turske pravi hit.

U banjalučkoj turističkoj agenciji "Cepter pasport" rekli su da novac ne vraćaju putnicima koji odluče da otkažu ljetovanja u Turskoj.

"Do sada, srećom, nismo imali problema sa otkazivanjem putovanja u Tursku. Nekoliko naših klijenata otputovalo je u nedjelju, a par njih i juče, što znači da ima ljudi koji se ne plaše", kazala je direktor "Cepter pasporta" Milena Pavlović dodavši da je mnogo manji broj turista koji su sada spremni da putuju u Tursku nego ranijih godina.

"Pojedini tur-operatori iz Srbije čak su potpuno otkazali ugovore sa Turskom zbog veoma malog broja zainteresovanih", dodala je Pavlovićeva.

Ista situacija je i u ostalim turističkim agencijama širom RS. Ne vraćaju novac za aranžmane, ali ističu da je za Tursku ove godine veoma slabo interesovanje i da su tek rijetki koji žele tamo da odmaraju, dok je prethodnih godina to bila hit destinacija. Među najpopularnijim destinacijama ovog ljeta su Grčka, Crna Gora i Hrvatska.

Iz Ambasade Turske u BiH saopšteno je da turisti u turskim ljetovalištima, poput Antalije, Muglaba i Izmira nisu bili izloženi neprijatnostima tokom nedavnog pokušaja državnog udara u toj zemlji.

"Aerodromi u Turskoj, koji su privremeno bili zatvoreni za saobraćaj zbog svih događaja, ponovo su otvoreni i nastavljaju da rade", navode iz Kancelarije za kulturu i turizam Ambasade Turske u BiH.

Foto: Ilustracija/yayimages