BanjalukaLive

Tue04242018Najmoćniji pasoš je Švedski, a gdje smo mi?

pasos yay2606

Prema najnovijem izvještaju kosultantske kuće "Nomad Capitalist", po svim parametrima Švedska ima najbolji pasoš na svijetu, zbog čega državljani te zemlje uživaju pogodnosti koje u mnogim zemljama ne postoje.

Švedski državljani imaju besplatno zdravstveno osiguranje, besplatno obrazovanje, plaćene godišnje odmore i zbog svega toga Švedska ima najpoželjniji pasoš na svijetu, prenosi Independent.

Pasoši zemalja rangirani su na osnovu analize u okviru koje su razmatrani faktori poput bezviznog režima, građanskih sloboda, oporezivanja, globalnog ugleda i još mnogo toga.

Od 199 zemalja, koliko je analizirano u istraživanju "Nomad Capitalista", Švedska je na prvom mjestu, Velika Britanija je tek 16, SAD nisu ni među 30 zemalja, a od zemalja u regionu najbolje se kotira Slovenija koja je na 35. mestu, Hrvatska je 49, Srbija je 73. a BiH 85.

Studija je pokazala da Šveđani imaju bezvizni režim sa 176 zemalja svijeta, a imaju mogućnost da rade u inostranstvu, a da ne moraju da plate porez u svojoj zemlji. Takođe, dobili su najviše ocjene u vezi sa ličnim slobodama, zatim slobodama medija i još mnogo toga.
Kompletnu listu izvještaja Nomad Capitalista pogledajte ovdje.
(Klix.ba, Foto: Yayimages)