BanjalukaLive

Sun05202018Ljetovanje u Albaniji: Pica četiri, ćevapi 1,5 evra

Saranda pixabay1608


Broj turista koji se poslednjih godina odlučuju za ljetovanje na albanskom primorju je u porastu.

Prema procjenama iz turističkih agencija iz Bujanovca i Preševa, koje su prodavale aranžmane za ovu još uvijek nedovoljno primamljivu turističku destinaciju, vladalo je za ljetovanje u Draču.

Kastriot Jakupi, menadžer turističke agencije "Globi travel" iz Bujanovca objašnjava da su srpski turisti najčešće odlazili na ljetovanje u Drač, gdje je puni pansion sa šest noćenja i prevozom od Gnjilana koštao 180 evra.

“Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je broj srpskih turista koji su ove godine preko naše, i drugih agencija sa juga Srbije ljetovali u Albaniji, veći za 35 procenata u odnosu na prošlu godinu i niko nije imao primjedbe na aranžmane. Mnogi su išli sopstvenim prevozom, ali i organizovano iz Gnjilana, odakle do kraja septembra postoji organizovani prevoz za sve destinacije”, naglašava Jakupi.

Najekskluzivnije mjesto za ljetovanje je Saranda gdje se cijena kompletnog aranžmana sa prevozom i punim pansion za šest noćenja kretala od 275 evra u julu do 225 evra za period u prvoj polovini septembra, prenosi B92.

“Tu su i mjesta Vlora, Velipoja i Shjengjin mesto poznato i pod imenom "Sveti džin", kao i još uvijek u turističkom početnom razvoju Himera, Jale i Spile. U Albaniji se iz godine u godinu sve više ulaže u primorski turizam pa stoga raste i interesovanje, a cijene su sasvim pristupačne i za standard srpskih turista sa juga Srbije. Prednjači mediteranska kuhinja, a posebno je popularna italijanska sa specijalitetima koje su tamošnji ugostitelji savladali radeći u restoranima po Italiji”, kaže on.

Dodaje da je u odnosu na Grčku, vanpansionska potrošnja u pogledu cijena pića, kafe i cijena ishrane u restoranima jeftinija i do 30 procenata.

“Pivo u restoranima u zavisnosti od vrste košta 1,5 do dva evra. Kafa na plaži se plaća jedan evro, pica 3- 4, sladoled jedan, a deset ćevapa od goveđeg mesa koštaju 1,5 evra. Cijene privatnog smještaja u dvokrevetnoj sobi su od 17 do 25 evra”, navodi Jakupi, izražavajući zadovoljstvo ovogodišnjom sezonom u pogledu broja prodatih aranžmana.

Cijena povratne autobuske karte iz Gnjilana kreće se od 20 evra za Drač, a 25 evra za Sarandu. Po riječima sagovornika najviše turista koji su se odlučili za ljetovanje na albanskom primorju ove godine bilo je iz Rumunije, Njemačke i Francuske.

Miodrag Stojković iz Vladičinog Hana već nekoliko godina porodično ljetuje na albanskom primorju i njegovi utisci su da Albanci iz sezone u sezonu čine krupne korake u osvajanju evropskih standarda.

“Plaže su čiste i uređene, a domaćini ljubazni i predusretljivi prema svim gostima. Posebno cijene turiste iz Srbije, ne obraćajući pažnju na nikakva politička pitanja, već se trude da vam budu na usluzi na svakom koraku. Sporazumevanje je najbolje na engleskom jeziku, mada mnogi znaju i italijanski i srpski jezik. Svake godine otvori se po nekoliko novih hotela prije svega na sve interesantnijem jugu albanskog primorja”, objašnjava Stojković.

Na slici: Saranda, Izvor: Pixabay/superfactice