BanjalukaLive

Mon05212018Kipar - ostrvo ljubavi

Prema legendi, na ovom ostrvu je iz morske pjene rođena boginja Afrodita

more0208

Mjesto gdje se susreću savremena Evropa, orijentalna Azija i egzotična Afrika.

Od pamtivijeka ostrvo Kipar se vezuje za ljepotu. Pored bogate istorije, krase ga zlatne pjeskovite plaže i šumom prekrivene planine. Turističku atrakciju predstavljaju i živopisna sela, koja se mogu lako obići savremenim magistralama ili takozvanim putevima avanture kroz prirodu.

Larnaka

Lazarev grad, Larnaku, krase egzotična obala i slano jezero, koje je postalo utočište za flamingose i druge rijetke ptice. Mjesto ne privlači samo ljubitelje toplog mora već i hodočasnike koji žele da se poklone moštima Svetog Lazara, zaštitnika grada, čiji se grob nalazi u centru Larnake, ispod hrama.

Nikozija

Ovo je glavni grad Kipra. Srce grada čini veliki stari dio Laiki itonija (Dobro susjedstvo), opasan venecijanskim zidinama iz XVI vijeka. Ovdje ćete naći radnje, taverne, ateljee umjetnika i radionice starih zanata, a sve to prolazeći kroz male, uske, kamene ulice, u kojima saobraćaj često nije moguć. Većina starih kuća je restaurirana, a u okviru starog grada nalazi se i Etnografski muzej, Crkva Svetog Jovana i velika palata arhiepiskopa Makariosa III, prvog i doživotnog predsjednika republike.

Limasol

Naši turisti uglavnom ljetuju u Limasolu, srednjovjekovnom gradu koji je danas pretežno industrijski i turistički centar poznat po bogatom noćnom životu. Jedan od najznačajnijih lokaliteta na Kipru, antički Kurion (ili Kurijum), nalazi se na 20. kilometru od Limasola ka Pafosu, na litici brda, s kojeg se pruža fantastičan pogled na pučinu. Podno brda nalazi se i velika šljunkovita plaža, gdje dolaze stanovnici Limasola, koji na njoj nalaze spas od najezde turista i gradske vreve.

Aja Napa

U pitanju je najposjećeniji turistički centar ostrva, s brojnim hotelima duž kilometarske obale i nepreglednim bijelim pješčanim plažama. Neki kažu da je prenaseljena, suviše podređena turizmu i da je izgubila svoju draž, ali činjenica je da se upravo ovdje nalaze najbolje plaže na Kipru.

Afroditina stijena

U gradu Pafos, mjestu Afroditinog rođenja, mogu se vidjeti stari kraljevski zamci, mozaik kuće Dionisa, kao i poznato utvrđenje Pafos i Afroditino kupatilo. Nedaleko odatle nalazi se selo Heroskipu, poznato po grčkim slatkišima, gdje se može vidjeti Crkva Svete Paraskeve.

Hrana i piće

Kiparska kuhinja predstavlja kombinaciju grčke i turske kuhinje, bazirane prije svega na mesu, salatama i voću. Poznata je po lokalnom siru haloumi, a roštilj je tamo veoma popularan način spremanja mesa i ribe, kao i meze sačinjeno od 20 različitih manjih jela.

(Kurir)