BanjalukaLive

Mon05212018Sveti Trifun ili Sveti Valentin – Kako su se dva svetitelja ’zgurala’ u isti dan?

srce1302 youtube

Smatrate sebe pravoslavcem i priznajete samo Svetog Trifuna, 'srpskog' zaštitnika vina i vinogradara'? Ili ste mladi i zaljubljeni, pa vam je Sveti Valentin baš 'kul'? Da li ste se ikada zapitali - kako je došlo do toga da dan zaljubljenih i praznik vina 'padnu' u isti dan?

Svakog 14. februara vode se rasprave o tome šta se slavi . Jedni ne daju Svetog Trifuna, drugima ne smeta Sveti Valentin, trećima je baš 'in' proslavljati dan zaljubljenih uz dobro vino ... profitiraju samo umješni trgovci koji danas imaju pune ruke posla. A gotovo niko zapravo ništa ne zna o 'spornim' svetiteljima.

"Sveti Valentin nije naš praznik neko zapadna izmišljotina smišljena da se od naivnih ljudi izvuku pare za još jedan besmislen praznik. Srbi imaju svog svetitelja, a to je Sveti Trifun!"

"Mi Srbi bismo vječito da se razlikujemo! Zašto ne bismo, kao sav normalan svijet, danas slavili Dan zaljubljenih? Šta u tome ima loše?!"

Ovako započinje rasprava na jednom internet forumu o tome šta se to danas slavi. I tako je svakog 14. februara ...

Kako je nastao ovaj problem?

U ovaj dan su se 'zgurala' dva svetitelja "jedan koji kod Srba ima veoma dugu tradiciju i poštuje se vijekovima; i drugi, noviji koji je posredstvom medija postao globalni fenomen i van hrišćanskih zemalja.

Može li Sveti Trifun da se zaljubi, a Sveti Valentin da se napije?

Prvo, riječ je o dva potuno odvojena sveca koje poštuju i pravoslavna i katolička hrišćanska crkva. Sveti Trifun kao zaštitnik vinogradara i vinara, nikako ne može biti zamjena za svetog Valentina, koga Pravoslavna crkva takođe slavi, ali 12. avgusta.

Ipak, tada na dan zaljubljenih niko ni ne pomisli, zato što je 14. februar postao globalan fenomen.

Sveti Trifun je živio u 3. vijeku nove ere u Maloj Aziji. Legenda kaže da je imao čudotvorni dar liječenja i da je njime uspio da 'od zlog duha' izleči ćerku rimskog cara Gordija. Bogate carske darove razdijelio je siromašnima i do kraja života živeo kao skromni čuvar gusaka. U vrijeme velikog progona odbio je da se odrekne Hrista zbog čega je ubijen 250. godine na današnji dan.

Negdje u to vrijeme živio je i Sveti Valentin. On je život posvetio tajnom vjenčavanju vojnika, kojima je bilo zabranjeno zasnivanje porodice, sa njihovim izabranicama. Zbog ove pomoći zaljubljenim parovima, Valentinu je 269. godine odsječena glava. Legenda kaže da je, prije smrti, Valentin poslao oproštajno pismo slijepoj tamničarevoj ćerki za dobrotu koju mu je pokazala dok je bio u tamnici. Djevojka je kada je primila pismo progledala.

I tako su muškarci svojim 'draganama' počeli da šalju poruke, a ljubav je dobila svoj zvanični dan, prenosi Dnevno.rs.

Sveti Valentin je postao pokrovitelj zaljubljenih u 14. vijeku i to prvo u Engleskoj i Francuskoj. Postoje mišljenja da je Sveti Valentin zamijenio kult boginje Junone, koja je slavljena istog dana i bila u starom Rimu zaštitnica porodice i braka, zbog čega se tog dana ženama poklanjalo cvijeće.

Sa druge strane, Sveti Trifun se vijekovima slavi na prostorima Srbije. Njega slave mnogi esnafi, a u prvom redu gostioničari i vinogradari jer je riječ o 'zaštitniku vina i vinove loze'. Kažu, dobre kafedžije tog dana besplatno toče vino gostima.

Postoji vjerovanje, da će godina biti rodna ako na Trifundan pada snijeg ili kiša. Ako je vrijeme lijepo, čeka nas sušna godina. Ipak, poslije ovog dana zima polako počinje da popušta - to Sv. Trifun na svoj praznik pobjode u zemlju ugarak i snijeg počne da se topi.

'Valja se' da se na ovaj dan poreže barem jedan čokot vinove loze i zalije vinom ... Da godina bude rodna, a od jeseni vino slatko.

I šta danas slaviti? Savjet: Zagrlite nekog koga volite... Otvorite bocu nekog dobrog vina ... I uživajte u životu!

(Foto: Youtube)