BanjalukaLive

Sun05202018Sve što treba da znate o proljećnoj ravnodnevici

proljece0704 yay

Astronomsko proljeće na sjevernoj hemisferi počinje 20. marta i završava se u sredu 21. juna.

Proljećna ravnodnevica na severnoj hemisferi je takođe poznata kao martovska ravnodnevica, a na južnoj hemisferi je poznata kao jesenja ravnodnevica.

Martovska ravnodnevica obilježava trenutak kad Sunce preseče nebeski ekvator, zamišljenu liniju na nebu iznad Zemljinog ekvatora, s juga ka severu. Ovaj trenutak se dešava 19, 20. ili 21. marta svake godine.

Zašto se zove ravnodnevica?

Budući da će danas noć i dan biti gotovo jednake dužine, 12 sati, cijeli svijet ovaj događaj naziva ravnodnevicom (equinox), što u latinskom bukvalno znači jednaka noć (equi - jednaka, nox - noć).

U stvarnosti, ravnodnevice na podrazumijevaju tačno 12 sati dnevne svijetlosti.

Solsticijum i ravnodnevica obilježavaju ključne faze u astronomskom krugu na Zemlji. Postoje dvije ravnodnevice (prolećna i jesenja) i dva solsticija (letnja i zimska).

Njihovi datumi nisu fiksni zbog eliptičnog kruženja Zemlje oko Sunca. Početkom januara, Sunce je najbliže Zemlji, a početkom jula je najudaljenije, piše "Nacionalana geografija.rs".

Šta se događa na dan ravnodnevice?

Zemljina osa je uvijek pod uglom od oko 23,5 stepeni u odnosu na ekliptičnu, odnosno zamišljenu ravan koju Zemljina orbita stvara oko Sunca. Bilo kog drugog dana u godini nagib Zemljine ose je u uspravnom položaju u odnosu na sunčeve zrake.

Ravnodnevica se događa gotovo u isto vrijeme širom svijeta. Ove godine, proljeće stiže u 11 sati i 28 minuta.

Slavljenje novih početaka

Martovska ravnodnevica se već dugo slavi kao trenutak ponovnog rođenja na sjevernoj hemisferi. Mnoge kulture imaju mnoge proljećne festivale i praznike u periodu oko martovske ravnodnevice.

Tako se na primjer u Indiji obilježava proljeće festivalom Holi, u okviru kojeg se slavi pobjeda dobra na zlom. Poznat je i kao festival boja, i slavi se posipanjem boja i plesanjem na ulicama.

Uoči dolaska proljeća, u Japanu željno iščekuju cvjetanje trešanja, kada će se cijela zemlja obojiti u ružičasto.

Budući da je proljećna ravnodnevica simbol rađanja, obnavljanja i rasta, u drevnoj Italiji je postojala tradicija da žene sade biljke u baštama Adonisa tokom ovog dana.

Budući da su mnogi drevni spomenici građeni poput astroloških kalendara, kako bi mapirali kretanje Sunca tokom godine, ravnodnevica je sjajno vrijeme da posetite Stounhendž u Viltširu ili Čičen Icu u Meksiku.

(Foto: Yayimages)