BanjalukaLive

Thu04262018Nastavnici u strahu od učenika i njihovih roditelja

alt

Nastavnici i profesori sve teže izlaze na kraj s agresivnim učenicima, koji su nasilni prema drugim učenicima, ali i prema njima.

Nedolično ponašanje učenika koje počne tokom osnovne škole nastavlja se u srednjoj, gdje prelazi u pravo huliganstvo.

"Učenici sebi daju za pravo da budu drčni i bezobrazni, da galame na času, napuste sami čas, koriste mobilni telefon tokom nastave i slično. Kada ih udaljimo sa časa, damo im lošu ocjenu ili preduzemo druge disciplinske mjere protiv njih, nerijetko se nađemo pred udarom roditelja, koji uglavnom nas krive za neuspjeh svoje djece", žale se profesori.

U Srbiji planiraju da uvedu novčane kazne za roditelje čije dijete maltretira vršnjake u školi, te narušava ugled i čast nastavnika. U Srpskoj se o tome još ne razmišlja, osim što se nedolično ponašanje prema drugom učeniku ili nastavniku ubraja u težu povredu obaveza, za koju je zakonom o osnovnom i srednjom obrazovanju predviđeno isključivanje iz škole.

"Novčana kazna za prekršaj postoji ako roditelj ne upiše dijete u osnovnu školu ili ako dijete neopravdano izostaje uz škole", kažu u Ministarstvu prosvete i kulture.

Zbog lošeg vladanja prošle školske godine u drugu školu je premješteno 16 osnovaca, dok je iz škole isključeno 58 problematičnih srednjoškolaca.

"Nekada su nastavnici bili odlika autoriteta, a učenici su prema njima pokazivali više poštovanja. Danas je autoritet nastavnika potpuno srozan i većina njih se plaše i da povise ton u učionici, a kada to učine roditelji će prebaciti svu krivicu i odgovornost na njih", kaže Žarko Kovačević, dugogodišnji prosvjetni radnik pred penzijom.

Miljana Špirić, magistar pedagogije, ističe da je agresivnost u školi izražena kod djece koja su kod kuće izložena fizičkim kaznama, pridikama, zabranama…

"Ne može se zanemariti ni uticaj savremene tehnologije i igranje igrica agresivnog sadržaja na agresivno ponašanje djece. Ono što je važno je da na agresivno ponašanje djece treba reagovati, pri čemu su postupci roditelja od presudnog značaja uz saradnju sa nastavnicima", ističe Špirićeva.

U Centru za mentalno zdravlje u Banjaluci kaže da agresivno ponašanje kod djece školskog uzrasta najčešće prvo registruju nastavnici.

"Roditelji ne pridaju značaj agresivnim ispadima njihove djece ne prepoznajući da rano neprihvatanje autoriteta, prkos, bunt, vode kasnije u puno složenije poremećaje ponašanja", kaže psiholog Violeta Banić.

Frizirane ocjene

Kovačević ističe da je problem što roditelji ne poznaju dovoljno svoju djecu i njihove sposobnosti.

"Ocjene u osnovnoj školi se fiziraju, jer nema prijemnog za srednju školu i svi idu na prosjek ocjena. Kada takvi učenici upišu bolju školu i već na kraju prvog polugodišta imaju zaključene tri jedinice kriv je ko drugi nego profesor, koji ga, eto, ne voli", kaže Kovačević.

(Blic.rs, foto: YAY Images)