BanjalukaLive

Sun04222018"Kuća duhova" u BiH: Čuju se zvukovi, lupetanje, krikovi...? (Video)

ukletakuca2111

Stari grad Todorovo, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, moglo bi da postane inspiracija za film, ne po ostacima ruševina koje svjedoče da je ovo nekad bio moćan grad, već po "kući zlih duhova", pored koje mještani izbjegavaju da prođu. Todorovčani vjeruju da je kuća ukleta zbog mračne prošlosti...

Mještani Todorova, kraj Velike Kladuše, tvrde da se noću iz "uklete kuće" čuju zastrašujući zvukovi, krici i stravični jauci. U njenoj blizini, navodno, kvare se tehnički uređaji, telefoni i slično. Sva vrata i prozori kuće su zatvoreni daskama.

Legenda kaže da je na tom mjestu bilo groblje. Krajem 19. vijeka muslimanski imami planirali su da sagrade školu. Hodže su raširili šatore, proveli na tom mjestu nekoliko noći, a onda su iznenada u tišini i vidno uznemireni zauvijek otišli iz Todorova.

Prva kuća na "ukletim temeljima" sagrađena je početkom prošlog vijeka, kaže najstariji mještanin, 81-godišnji Kadir Ibričić. Srušena je u Prvom svjetskom ratu, da bi krajem Drugog svjetskog rata izgorjela do temelja.

"Tokom Drugog svjetskog rata imanje je kupio Husein Bašić i na istom mjestu podigao novu kuću. Ni ona nije bila dugog vijeka i do temelja je izgorjela kada su je Nijemci u povlačenju, iz samo njima poznatih razloga, zapalili... ", govori Kadir Ibričić.

Huseinov brat Hasan odlučio je da tu sagradi novu kuću iako ga je porodica odgovarala odtoga, govoreći mu da je mjesto ukleto. Hasan ih nije poslušao.

"Nakon što je opet sagrađena i namještena, tokom rata u BiH vojnici su zauzeli to područje i iz kuće odnijeli namještaj i porazbijali stakla. Dugo se niko tu nije uselio, niti je tu prenoćio zbog priča o prokletstvu tog mjesta. Zbog te kuće vjerujem da postoje duhovi", kaže Kadir.

Bašići danas u selu Todorovo žive na drugim lokacijama. Posljednja kuća, koja stoji i danas, sagrađena je prije 25 godina. Sulejman Bašić se sjeća kako je odgovarao svog bratića da na tom mjestu sagradi kuću. Za duhove, kaže, nije siguran, ali da je mjesto na neki način ukleto, u to je potpuno siguran.

"Ova kuća je vlasništvo mog bratića Huseina Bašića koji je umro odmah nakon što ju je izgradio. Husein i njegovi roditelji na tom mjestu su gradili kuće koje su uvijek bile srušene ili se nešto čudno događalo s njima, a ovo je četvrta kuća koja je tu sagrađena na istim temeljima i isto se ponavlja", priča Sulejman i dodaje da je kuća odavno nazvana "kućom duhova" jer je najvjerovatnije ukleta.

Tokom rata u BiH u mjestu Todorovo bila je crta razgraničenja Petog korpusa Armije RBiH i vojske Fikreta Abdića. Priča se da se kuća koristila kao zatvor i da su u njoj ubijeni brojni nevini ljudi, te da njihove duše ne mogu naći spokoj.

"Ljudi govore da se iz nje čuju zvukovi, lupetanje, krikovi, plač i slično. Najvjerovatnije su to golubovi, ali opet ima tu nešto s tim mjestom i tom kućom", zaključuje Sulejman Bašić.

(Blic/24sata.hr)