BanjalukaLive

Fri04272018Gradske ulice peru vodom iz kanalizacije

komunalci_banjaluka

Kupanje u Vrbasu opasno je po zdravlje ljudi zbog prevelike zagađenosti, ali gradske ulice i trotoari i dalje se peru vodom koja se uzima na jednoj od najzagađenijih lokacija - ispod Rebrovačkog mosta.

Voda puna fekalnih streptokoka i drugih bakterija prosipa se po cijelom gradu, a osim opasnosti od zaraze, mnogi građani su tokom posljednjeg toplog perioda primijetili i smrad koji se širi svježe „opranim" ulicama!

Kupanje u takvoj vodi, prema riječima stručnjaka, može da izazove mnoga oboljenja, kao što su tifus, kožne i plućne bolesti i trajni sterilitet kod žena, a mnogi smatraju da i prosipanje takve vode po gradskim ulicama takođe može da znači širenje izvora zaraze!

Rezervoar iz kog radnici „Čistoće" pune cisterne za pranje ulica nalazi se na lijevoj strani Vrbasa uz Rebrovački most, a cijev kojom vuku vodu do rezervoara nalazi se uz obalu. U neposrednoj blizini su kanalizacioni ispusti iz naselja Rebrovac, Starčevica i Borik. Analizama je utvrđeno da je i uzvodno od tih ispusta koncentracija fekalnih streptokoka i do 400 puta veća od dozvoljene!

- Koliko to zaista može da bude opasno ne znam, ali siguran sam da ta voda često smrdi. Ako već postoji tako opasno zagađenje Vrbasa, kao što svi tvrde ovih dana, kakva je onda logika uzimati vodu na najkritičnijem mjestu i prosipati je po gradu? Bar da su izvukli cijev na sredinu rijeke za vrijeme niskog vodostaja, nego kupe uz obalu! To što oni tu skupljaju je voda iz kanalizacije. Kompletan rezervoar trebalo bi premjestiti uzvodno od Zelenog mosta. Ne znam kako bi to mogla da bude neka skupa investicija. Međutim, teško da o tome iko razmišlja - rekao je za Press RS Banjalučanin Slobodan Đurđević.

Pogon za prečišćavanje otpadnih voda u Banjaluci još je u fazi želja, a ljeti, kada je vodostaj nizak a temperature visoke, uz obale Vrbasa teče gotovo „čista" kanalizacija iz brojnih ispusta, od kojih se prvi veći nalazi na stotinak metara uzvodno od Gradskog mosta. Već kod Venecija mosta, Vrbas teče „trobojan", jer je uz jednu obalu žute boje, uz drugu smeđe, a tek na sredini - bistar.

Nizvodno od svih većih ispusta nalazi se cijev koja vuče vodu uz lijevu obalu.

- Ne znam da li je zagađena ili opasna, znam samo da ta voda smrdi. Ukoliko su našli tolike količine bakterija kod Gradskog mosta, ovde je bar 50 puta više. Nisam stručnjak za ta pitanja, ali kao laik mogu da zaključim da širenje te vode ne može da bude bezopasno. Inače, bez čizama neću da gazim uz obalu, prljavo je i ljigavo od kanalizacije. Opet, na sredini se često i okupam - kaže jedan od ribolovaca kog smo sreli kod rezervoara.

U Skupštinskoj komisiji za zaštitu okoline i kulturnog i prirodnog nasljeđa kažu da su svjesni rezultata analize o zagađenosti vode, ali i da zahvaljujući protoku rijeke, Vrbas uglavnom može „sam sebe da čisti". Međutim, problem je upravo u periodima kada zbog slabog protoka rijeka sa ovoliko kanalizacionih ispusta postaje leglo zaraze. Ukoliko se pokaže da pranje ulica vodom sa ove lokacije ugrožava zdravlje građana, jedno od rješenja je upravo premještanje rezervoara, a o ovom problemu svakako će biti reči na sjednici komisije.

- Do sada nismo imali priliku da razgovaramo o tome, ali svakako ćemo na sjednici komisije provjeriti o čemu se radi, jer imamo stručnjake koji mogu da odgovore na takva pitanja. Vrbas je brza rijeka i može sam sebe da čisti, postoje i analize koje to potvrđuju, ali problem je u periodu kada nema dovoljno vode - kaže predsjednik Komisije za zaštitu okoline i kulturnog i prirodnog nasljeđa u gradskoj skupštini Goran Kočić.

(Press)