BanjalukaLive

Thu04262018Brutalni zločini koji se prenose uživo na "Fejsbuku"

alt

Amerikanac koji je prošlog vikenda usmrtio svog sunarodnika i snimak zločina potom objavio na "Fejsbuku" izvršio je prekjuče samoubistvo bježeći od policije.

Stiv Stivens (37) bio je meta višednevne potjere od nedjelje, kada je u Klivlendu brutalno ubio Roberta Godvina (74). U snimku je najavio da traži žrtvu, a očigledno je da je Godvina, koji je na ulici skupljao konzerve, izabrao nasumično. Od njega je, prije nego što će ga upucati, jedino tražio da izgovori ime Stivensove djevojke, rekavši da je "ona razlog zašto će mu se ovo desiti".

Snimak je na "Fejsbuku" stajao oko dva sata, dovoljno da ga vidi ogroman broj ljudi, što je ponovo otvorilo raspravu o tome kako najveće društvene mreže na internetu postupaju sa nasilnim sadržajem.

Direktor Mark Zakerberg obećao je da će učiniti sve što može da spriječi objavljivanje incidenata na toj društvenoj mreži. Zakerberg je, govoreći na godišnjoj konferenciji "Fejsbuka" za programere, izrazio saučešće članovima porodice i prijateljima žrtve.

Kompanija je saopštila da je ugasila Stivensov nalog 23 minuta nakon što je primila prvu prijavu o postavljenom video-snimku.

Ovo je posljednji u nizu slučajeva da su mediji na internetu iskorišćeni za prenos sadržaja koji po njihovim pravilima korišćenja ne bi smio da se emituje: od vršnjačkog nasilja preko silovanja do najsurovijeg ubistva. Pojedini stručnjaci ovu vrstu nasilja nazivaju "kriminal kao performans" jer počinioci očigledno traže pažnju publike. Taktiku obično koriste terorističke grupe, ali je sve više pojedinaca koji objavljuju nasilan sadržaj.

"Uvijek je bilo ljudi koji su činili zlodjela imajući na umu publiku, ali nikada nisu imali takvu pažnju kao sada sa usponom društvenih mreža", rekao je za "Njuzvik" Rej Saret, profesor krivičnog prava na Univerzitetu Floride.

Loše je što mediji, dajući pažnju ovakvim slučajevima, mogu da podstaknu nekog da se na sličan način "proslavi". Istraživanja napada sa velikim brojem žrtava u SAD pokazala su da je jedan od motiva napadača želja za pažnjom i priznanjem.

Takođe je sve učestaliji prenos zločina uživo preko popularnih aplikacija. Jedna tinejdžerka iz Ohaja prenosila je u realnom vremenu preko aplikacije "periskop" kako joj siluju drugaricu. Nedavno je osuđena na devet mjeseci zatvora, a njen prijatelj silovatelj na devet godina.

Na isti način jedna djevojka je prošle godine u Parizu uživo prenosila samoubistvo. U Engleskoj su suparničke bande zakazivale tuče i uživo ih prenosile na "periskopu", dok je u SAD djevojka uhvaćena zbog vožnje u alkoholisanom stanju zato što su njeno hvalisanje preko ovog servisa pratila i dva policajca.

U Francuskoj su ubijeni jedan komandir policije i njegov partner. Ubica je odmah poslije zločina uključio prenos na "Fejsbuku" pozivajući svoje prijatelje da ubijaju zatvorske čuvare, predstavnike policije, novinare i političare.

U većini navedenih slučajeva prekršena su pravila korišćenja pomenutih servisa, koja zabranjuju prikazivanje neprimjerenih sadržaja, ali korisnicima je ovo očigledno najbrži način da dođu do svojih pet minuta slave.

U želji za pažnjom prestupnici kao da ne shvataju da će eksponiranjem na društvenim mrežama olakšati policiji posao. Jedan kanadski tinejdžer slao je lažne dojave o bombi školama u SAD i Kanadi. Kada je uhapšen prije dvije godine, svi dokazi protiv njega sačuvani su u tvitovima. Prvo bi pozivao pratioce da predlože akciju ("zašto da idete u školu kad možete da je zatvorite dojavom o bombi"), a onda bi se hvalio kada bi obavio zadatak.

(Politika, foto: YouTube/ScreenShot)