BanjalukaLive

Thu04262018Banjalučka čestitka prvoj dami Amerike

cipele bema RSE1110


Cipele su poslate kako bi Melanija bila zaštićena od ružnih komentara, priča Umićević za Radio Slobodnu Evropu. Dodaje i da su izrađena dva para cipela i to od najfinije kože. Jedne da koristi svaki dan, i druge, ukrašene elementima Zmijanjskog veza i u bijeloj boji, namijenjene za Bijelu kuću.

"Izrada je koštala između 200 i 300 evra, ali njihova simbolička vrijednost je puno veća. Uz cipele sam napisao i pismo u kome sam naveo da mi, pogotovo sa Balkana ljudi, koji ratujemo svakih 50 godina, ginemo, nestajemo i siromašimo, gdje kod nas nas nema puno onih koji stanuju u kući svog prađeda, kao u Švedskoj npr, da mi od Amerike očekujemo i nadamo se toj 'maslinovoj grančici' i da je dosta bilo 'ognja i mača', pogotovo prema nama Srbima. Nadamo se da nas neće uvijek gledati kao 'loše momke', za svađu je uvijek potrebno dvoje. Ta poruka je obišla cijeli svijet", ističe Umićević.

On je posebno ponosan na to što je Melanija Tramp prihvatila poklon, te se, takođe pismom, i zahvalila na cipelama.

"Hvala Vam na prekrasnom poklonu i poruci koju ste mi poslali. Veoma ste pažljivi i zahvaljujem se na tome. Želim Vam mnogo uspjeha ubuduće! Srdačno, Melanija Tramp" – pisalo je u zahvalnici.

Do kontakta i adrese je, priča Umićević, teško došao, a teško je saznao i broj cipela, koji neće da otkrije, jer se, kako kaže, ipak radi o dami.

"U cijelom kontekstu te moje priče je bila samo Melanija. Uopšte nije bilo gospodina Trampa niti u jednoj mojoj rečenici. Ta gospođa Melanija je ipak odrasla na Balkanu, u bivšoj Jugoslaviji u kojoj se znao red i u kojoj se znalo poštovanje, gdje su glavni temelji društva bili porodica i mjesna zajednica. Ona je u tom sistemu odrasla i nije postala mašina kao mnogi ljudi na Zapadu. Ipak, ima tu dušu balkansku i da malo i nas ugrije sunce, da malo i nas na ovim prostorima, da nas pogledaju, da nam djeca ne idu odavde već da imaju šta raditi. To je bila, eto ta moja ideja. I nekidan kad su bili izbori, ja sam bogami cijelu tu noć gledao. U 3 ujutru sam zaspao i kada sam ustao ujutru, vidio sam da je pobijedio Tramp", ispričao je Umićević, rekavši da se u krugu fabrike i nazdravilo u ime pobjede.

Umićević kaže da za njega, pobjeda Donalda Trampa nije iznenađenje, već da se jednostavno i u zemlji, koja je 'lokomotiva čovječanstva', nekada moraju uzdrmati stvari i da se pokazalo da su i Amerikanci željni promjena.

Umićevićeva želja je i da Melanijine cipele ne budu jedine koje će koračati Amerikom, već da se pronađu i partneri koji bi cipele iz Banjaluke uvozili preko Atlantika. Želja je da se i održi kontakt sa Melanijom, te da u budućnosti, Trampovi, možda i posjete Banjaluku.

Osim cipela za Melaniju, za BEMU se pročulo i kada su iz te fabrike obuće prije pet godina specijalno napravljene i poslate cipele za čileanske rudare, koji su proveli više od dva mjeseca pod zemljom u rudniku San Jose u pustinji Atacama.

Izvor i foto: Milorad Milojević/RSE