BanjalukaLive

Tue04212015

Back Press izbor Amerikanci istražili: Srbi su najhrabriji narod


Amerikanci istražili: Srbi su najhrabriji narod

Bredli univerzitet u američkoj državi Ilinoj uradio je istraživanje o samopouzdanju koje je pokazalo da su Srbi najhrabriji narod. U istraživanju je učestvovalo više od 17.000 ljudi iz 53 zemlje u svijetu, a iznenađujuće je da se Japan našao na posljednjem mjestu, dok su SAD na šestom mjestu.

srpskazastava

Ovaj naučni projekat vodio je dr Dejvid Šmit, profesor i direktor Odjeljenja za psihologiju na Bredli univerzitetu.

Broj učesnika zavisio je od zemlje do zemlje, tako je na primjer sa Kipra učestvovalo 59, dok je u Americi bilo ukupno 2.700 ispitanika.

Pitanja koja su postavljali ljudima bila su:

Da li vjerujete da imate samopouzdanja?

Koja država, po vašem mišljenju, i zašto, ima najviši stepen samopouzdanja?

Koji narod ima, po vašoj procjeni, najviši stepen samopouzdanja?

Da li se osjećate sposobnim da radite stvari dobro kao i većina drugih ljudi?

Imate li pozitivan stav prema sebi?

Da li se osjećate kao promašen čovjek?

Osim što su odgovarali u ime svoje nacije, ispitanici su takođe odgovarali na pitanja vezana za druge narode. Rezultati istraživanja stavljaju Srbiju na prvo mjesto kada je u pitanju samopouzdanje.

- Srbi su najhrabriji i najsamopouzdaniji narod na svijetu. Tako misle sami Srbi, ali tako misle i ostali građani svijeta, koji su u ovoj anketi priznali da je Srbija posljednjih godina prošla kroz težak period, ali da njen narod nikada nije klonuo duhom - rekla dr Miranda Hiti, jedna od istraživača.

Zanimljivo je da istraživanja srpskih stručnjaka na tu temu pokazuju da u Srbiji najbolju sliku o sebi imaju zatvorenici, ali i izbjeglice, kik bokseri i konzervativci. Agencija "Galup" sprovela je istraživanje, koje pokazuje prilično suprotnu stvar, a to je da su Srbi četvrta najpesimističnija nacija na svijetu. Prvo mjesto na toj listi zauzimaju Francuzi.

Lista prvih deset zemalja po samopouzdanju:

1. Srbija

2. Čile

3. Izrael

4. Peru

5. Estonija

6. SAD

7. Turska

8. Meksiko

9. Hrvatska

10.Austrija

Deset najniže rangiranih su: Južna Koreja, Švajcarska, Maroko, Slovačka, Fidži, Tajvan, Češka, Bangladeš, Hongkong i Japan.

(24 sata)

 

Demofest