BanjalukaLive

Wed04252018Zaštita bebe od vrućine

beba_sunce

Vreli dani mogu biti jako rizični za male bebe na koje vrućina utiče može jako negativno da utiče. Važno je zaštiti ih od pregrijavanja.

Kako zaštiti bebu od vrućine?

Bebe mogu postati jako napete od vrućine i tada im je potrebna dodatna pažnja. Ako Vi osjećate da je vrućina nepodnošljiva, vašoj bebi je još nepodnošljivija.

- Bebama koje se doje će vjerovatno trebati poneko dodatno dojenje, ali uglavnom im nije potrebno više tečnosti od uobičajenih dnevnih doza

- Bebama koje se hrane na flašicu kad ožedne trebaće još neka porcija mliječne formule ili malo rashlađene prokuvane vode.

- Kupanje u mlakoj vodi će rashladiti vašu bebu kad je jako toplo. Voda treba da bude dovoljno topla da se dijete osjeća prijatno, a ne hladna ma koliko bilo vruće napolju.

- Ostavite dijete u najhladnijem dijelu kuće ili stana sa upaljenim ventilatorom. Ne upirite ventilator u bebu, već njime omogućite cirkulaciju vazduha u prostoriji.

- Obucite dijete u onu vrstu odjeće u kojoj se i vi osjećate prijatno. Beba može da ostane samo u peleni i prslučiću ili da se pokrije samo tankim pamučnim čaršavom.

- Ako je baš toplo stavite mokri peškir ispred ventilatora kako bi se hladio vazduh. Obratite pažnju na bebu da se slučajno ne prehladi.

- Ukoliko imate klimu nemojte da pretjerujete sa rashlađivanjem prostorije. Sobna temperatura od 24 do 26°C je sasvim dovoljna.

- Obucite bebu lagano, ali ukoliko izlazite napolje pokrijte joj ruke i noge.

- Izbjegavajte putovanje po vrućini ukoliko je to moguće ili krenite na put rano izjutra. Bebe se u kolima jako brzo zagriju. Nikad ne ostavljajte bebu samu u automobilu. Postarajte se da sjenka pada na bebu dok putujete kolima, pošto je njena koža jako osjetljiva i može da izgori od sunca koje prolazi kroz staklo.

Fleke od sunca

Fleke od sunca se manifestuju kao osip od malih crvenih tačkica sa sitnim oteklinama.

Često se pojavljuju tokom vrelih dana na onim dijelovima kože koji zadržavaju vlagu, kao što su oblast ispod pelene ili ispod brade.

Kreme koje sadrže cink i riblje ulje ili cink i ricinusovo ulje će zaštiti kožu vas i vašeg djeteta. Krema koju koristite za oblast kože ispod pelene se može koristiti i za dio ispod brade, kao i za druge dijelove kože koji su skloni pojavljivanju fleka.

Često presvlačenje i kupanje u mlakoj vodi će takođe pomoći vašoj bebi da lakše podnese vrućinu.

Beba na suncu

- Koža bebe je tanka i još uvijek nedovoljno razvijena za zaštitu od sunca tako da izgori mnogo brže od kože odrasle osobe.

- Nema nikakve potrebe da bebe ispod 12 mjeseci starosti budu na suncu. Na primer u Australiji koja važi za zemlju sa jako toplom klimom, beba će dobiti sasvim dovoljno sunčeve svjetlosti za zdrav razvoj indirektnim putem, odnosno u hladovini ili ukoliko joj je cijelo tijelo pokriveno odjećom sve vrijeme.

- Držite bebu u hladovini, ali ukoliko već morate da je izvedete na sunce:

- Napravite hladovinu. Razvucite tanki čaršav ili frotir preko kolica.

- Pokrijte bebine ruke i noge odjećom a glavu mu zaštitite što širim šeširićem ili kapom.

- Ako već nemate s čim da zaštitite dijelove kože na licu i rukama, koristite kremu za sunce za bebe. Kreme za sunce nisu štetne za bebe i treba ih upotrebljavati kako bi se smanjio rizik od opekotina. Koristite zaštitni faktor 30 ili jači.

Dehidracija

Ako beba ne dobija dovoljno tečnosti ili ukoliko izgubi dosta tečnosti uslijed dijareje ili povraćanja, pa i tokom znojenja (jer to je prirodni način na koji se telo rashlađuje) ona dehidrira.

Beba koja je dehidrirala postaje mlitava, nemirnija nego inače, izgubi na težini, koža joj je suva, fontanela joj je blago uvučena, a i pelena joj je znatno suvlja nego obično.

Dehidriranoj bebi se mora davati dosta tečnosti. Ukoliko beba odbija da pije možda je potrebna čak i ljekarska intervencija (primanje tečnosti kroz cevčicu).

Ukoliko posumnjate da je Vaša beba dehidrirala odvedite je kod ljekara.

Toplotni udar

Toplotni udar nastaje kad beba izgubi previše tjelesnih tečnosti i njena temperatura počinje da se diže. Ukoliko se radi o težem obliku može biti jako opasno po bebu i oštetiti tjelesne organe.

Simptomi toplotnog udara kod beba, djece i odraslih su:

- Rast tjelesne temperature

- Manje količine urina prilikom mokrenja nego obično i urin nešto tamnije boje

- Povećana žeđ ( ali kako vreme prolazi beba je sve slabija i žeđ se smanjuje)

- Suva usta i oči

- Glavobolja, grčenje mišića

- Pospanost ili mlitavost tijela

- Dezorjentisanost, kratak dah i povraćanje

- Nedostatak reakcije na poziv ili dodir

Šta činiti?

Ako Vaša beba ili dijete pokazuje ove simptome potrebna mu je hitna ljekarska intervencija. Za razliku od beba i djece koja su malo dehidrirala i mogu da se oporave uz povećani unos tečnosti, dijete koje je doživelo toplotni udar mora biti hosptalizovano i neophodna mu je ljekarska nega.

Šta činiti dok ne stigne hitna pomoć?

- Pozovite hitnu pomoć ili odvedite dijete u bolnicu.

- Pokrijte dete hladnom vlažnom odjećom

- Pokušajte da date djetetu tečnost ukoliko je u svjesnom stanju i može da guta.

Spriječite toplotni udar

Toplotni udar se može spriječiti.

- Bebe bi trebalo da budu u rashalđenim osjenčenim prostorijama. Ako su već napolju pokrite kolica sa nekom vlažnom tkaninom.

- Bebe i malu djecu ne treba ostavljati u parkiranom automobilu tokom vrelih dana čak ni kad je automobil u hladu.

- Bebe ne mogu da Vam kažu da su žedne, tako da je važno da sami isplanirate nekoliko dodatnih doza tečnosti za svog mališana.

- Ukoliko se dijete opusti i omlitavi ili uznemiri to bi mogli biti početni znaci toplotnog udara. Dajte joj tečnosti i odvedite ljekaru na pregled.

(MojaBeba)