BanjalukaLive

Sun05202018Začin koji izbacuje loš holesterol iz arterija

alt

Ime ovog moćnog antibiotika i najboljeg antioksidanta je bosiljak - kralj bilja.

Bosiljak je jedna od prastarih i popularnih biljaka koji puca od ljekovitih fito-nutrijenata. Ovo žbunasto godišnje bilje se specijalno uzgaja zbog svojih ljekovitih listova i sjemenki.

Najbolje uspijeva u toplim, tropskim klimama, a stručnjaci kažu da postoji više od 60 poznatih vrsta bosiljka i da svi oni spadaju u tri glavne grupe: slatku, ljubičastu i žbunastu.

Ove superzdrave biljke je lako održavati i napolju i unutra, pupoljke možete da sječete čim se pojave. Sjecite ispod baze lista blizu dna duge i tanke stabljike da bi vaša biljka gušće rasla i nove grančice se pojavile.

Najbolji je kada se koristi svjež i ima slatku, zemljastu aromu koja ne pruža samo prijatan opor ukus, već i impresivnu listu hranljivih materija. Vitamin K, ključan za zgrušavanje krvi, je samo jedan od njih! Da li ste znali da samo dvije kašike bosiljka pružaju 29% preporučene dnevne doze vitamina K?

Bogat je i vitaminom A, beta karotenom, moćnim antioksidantom koji štiti ćelije koje obavijaju brojne organe, uključujući i krvne sudove od štete koju nanose slobodni radikali. To spriječava holesterol u krvi da oksiduje, što daje sprečava nastanak arteroskleroze, srčani udar i šlog.

Drugi vitamini i minerali u bosiljku uključuju gvožđe, kalcijum, magnezijum, vitamin C i kalijum. Bosiljak takođe ima antibakterijska svojstva i sadrži flavonoide koji štite DNK.

Nevjerovatna ljekovita svojstva bosiljka:

- Moćan antioksidant

- Pruža odličnu zaštitu od brojnih hemikalija koje prouzrokuju karcinogenezu

- Prirodni antibiotik

- Bosiljak je vrlo jak prirodni antibiotik zbog svog antimikrobnog sastava. U kombinaciji sa bijelim lukom predstavlja najmoćniji antibiotik ikada stvoren.

- Pročišćava krvne sudove

- Vrlo je dobar za čišćenje arterija od LDL holesterola

Ovo super zdravo bilje je takođe odlično za tretiranje i prevenciju mnogih zdravstvenih problema poput glavobolje, dijareje, zatvora, kašlja, parazita, bradavica, oboljenja bubrega...

(Kurir.rs, foto: pixabay.com)