BanjalukaLive

Fri03232018Trčanje je blagoslov za zdravlje

alt

Postoji mnogo načina kako da doživite poznu starost, a jedna od njih svakako je trčanje. Ako odlučite da svaki drugi dan trčite samo sat vremena, produžićete žvot za skoro 24 sata nedjeljno.

Magazin "Progress in Cardiovascular Disease" objavio je rezultate novog istraživanja po kojem trčanje, pa čak ako se radi i o kasnom početku ove navike, može da bude od velike važnosti za vaš životni vijek.

Ova studija zaključila je da će svaki sat proveden u trčanju predstavlja sedam dodatnih sati u vašem životu, odnosno da ako trčite sat vremena tri puta nedjeljno možete produžiti životni vijek za skoro jedan dan svake nedjelje i tako vam ukupno produžiti život za 3 godine.

Dokazano je da trčanje može smanjiti rizik od prijevremene smrti za 40 odsto, bez obzira na brzinu trčanja i broj pređenih kilometara.

Studija se bavila i ostalim navikama, koje mogu da utiču na zdravlje ljudi. Utvrđeno je da se prerana smrt može spriječiti za 11 odsto, ako bi pušači odmah prestali sa pušenjem. Isto tako, ako bi gojazni ljudi smanjili indeks tjelesne mase ispod 25, to bi spriječilo osam odsto preranih smrti.

Ne znamo za vas, ali mi ćemo poslije ovoga, uskočiti u patike i početi sa dobrim starim džogiranjem u prirodi.

(Telegraf.rs)