BanjalukaLive

Mon12112017Soda bikarbona kao lijek

soda_bikarbona_yay1107

Soda bikarbona može da vam spasi život, ali samo ako je koristite pravilno.

Da li ste znali da se soda bikarbona ne koristi samo za čišćenje i pri kuvanju. Naime, ovaj bijeli prah ima mnogo značajniju ulogu, može da nam spase život. Stariji ljudi sa niskim nivoom bikarbonata, sastojka koji se nalazi u sodi bikarboni, imaju 24 odsto veći rizik od prerane smrti, otkrili su naučnici u posljednjem istraživanju na Univerzitetu Juta, prenosi "Super žena".

Rezultati objavljeni u medicinskim časopisima pokazali su da povećanje nivoa bikarbonata može da produži život.

Tim naučnika je istraživao kako su promjene pH, ugljen-dioksid i bikarbonati povezani sa životnim vijekom zdravih starijih osoba. Naučnici su analizirali podatke 2.287 učesnika istraživanja sa kojim su započeli istraživanje još 1997. godine.

Manjak bikarbonata je na cijelom svijetu najneprepoznatljivije medicinsko stanje uprkos tome što je izuzetno uobičajeno. Soda bikarbona je odgovorna za transport kiseonika: širi krvne sudove i lakše otpušta kiseonik u tkiva, što znači da povećava pH vrijednost u organizmu.

Povišena pH vrednost mokraće spriječava kristalizaciju mokraćnih kanala. Utvrđeno je da mokraćna kiselina prouzrokuje dijabetes, srčane bolesti, srčane udare, giht, kamen u bubregu. Takođe stvara otrovno jedinjenje alkosan koji stvaraju gljivice, a to znači dijabetes i konačno rak.

Pretjerano kiseli pH uzrokuje propadanje ćelija, što na kraju vodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su rak, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, osteoporoza i gorušica. Činjenica kako biološki život najbolje funkcioniše u ne-kiselom (alkalnom) miljeu dovoljno jasno govori u prilog djelotvornost sode bikarbone.

Soda bikarbona za ljepši izgled i zdravo tijelo

Nivo bikarbonata u organizmu možete povećati ishranom obogaćenom voćem i povrćem ili farmaceutskom sodom. Oralnim uzimanjem sode bikarbone se izvlači uran iz bubrega pa se koristi za sprječavanje oštećenja bubrega kod osoba koje idu na zračenja, spriječava infekciju bešike, gihta, artritisa, groznice i pomaže pri aktivnosti pankreasa za koji se zna da proizvodi najviše bikarbonata i koji je odgovoran za proizvodnju inzulina. Imajte na umu, za oralnu upotrebu koristite samo farmaceutsku sodu jer ne sadrži aluminijum.

Kako se pije?

Razmutite jednu kašičicu sode bikarbone u čaši vode i popijte uveče, pred spavanje. Možete i jedostavno da stavite kašičicu sode u usta, pa da zalijete vodom (nikako kiselom!) - ali mnogi ovo ne rade jer je pomalo neprijatnog ukusa. Desetak minuta nakon uzimanja sode bikarbone, izbacićete gasove.

(Foto: Yayimages)