BanjalukaLive

Fri04272018Sjemenke bundeve - čudesan lijek prirode

bundeva_sjeme

Bundevino ulje je izuzetno zdravo i, pri tom, prijatnog ukusa. Veoma bogato vitaminima, ulje od bundevinog sjemena sadrži i dragocjene minerale, koji pomažu očuvanju dobrog zdravlja.

Znamo da ste jeli razna jela od bundeve. Znamo da neki od vas obožavaju pitu bundevaru, čorbu od bundeve, pečenu bundevu... Ali, taj meni svakako nije kompletan ako u njemu mjesto, i to ono specijalno, ne dobije ulje od bundeve, ili puter od bundevinog sjemena.

Bogatstvo minerala

Prije svega, tu je selen, bitan za održavanje elastičnosti u tkivima, zato što ublažava tegobe u menopauzi i pruža zaštitu od nekih vrsta raka (!!!). Potom, tu je i magnezijum, koji doprinosi zdravlju kardio-vaskularnog sistema, bitan je u prevenciji srčanih napada, održava zube u zdravom stanju, spriječava stvaranje kamena u žuči... Sjeme bundeve sadrži i fosfor, koji potpomaže rast organizma, pomaže metabolizam masti i skroba, smanjuje rizik od formiranja kamena u bešici. U sastavu bundevinog sjemena je i cink, koji pomaže pri problemima sa prostatom i neplodnošću, pomaže stvaranje insulina i sintezu proteina, te smanjuje nivo holesterola. Tu je i mangan, mineral koji pomaže aktiviranje enzima, odstranjuje umor i poboljšava pamćenje. Svi znamo koliko je gvožđe važno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i nekih enzima, ali znate li i to da je bakar neophodan za preobraćanje gvožđa u hemoglobin? I njih, sasvim dovoljno, ima u bundevinom sjemenu.

Osim pomenutih elemenata, bundevino sjeme i ulje sadrže pravo bogatstvo (kako po sastavu, tako i po količini) nezasićenih masnih kiselina, koje su neophodne organizmu jer spriječavaju taloženje holesterola u arterijama. Ujedno, one doprinose zdravlju kose i kože, pružaju zaštitu od štetnih zračenja, pomažu rast i opšte dobro stanje utičući na aktivnost žlijezda i čineći da kalcijum bude dostupan ćelijama.

Za dobar tonus muskulature bešike

Na kraju treba navesti i jedan fitosterol (objasniti pojam) koji se zove Delta 7-sterol, a kome se pripisuje glavna uloga u regulaciji tonusa muskulature bešike i ublažavanju subjektivnih simptoma pri benignoj hiperplaziji prostate.

Sve ove dobre karakteristike nisu samo prazno slovo na papiru, jer su mnogi opiti potvrdili njihovo dejstvo kod potrošača koji neko vrijeme koriste ulje ili puter od bundeve.

Eksperiment na Tajlandu je pokazao da sjeme bundeve kao dodatak u ishrani može da spriječava stvaranje kamena u bubregu. Ispitivanja u Mađarskoj su utvrdila poboljšanje kvaliteta i kvantiteta sperme. Ispitivanje na zečevima je pokazalo da ulje od bundevinog sjemena djelotvorno utiče u slučaju reumatičnog artritisa. U Zapadnoj i Centralnoj Evropi ulje se pakuje u posebne kapsule i prodaje kao lek za prostatu, za jačanje potencije i ubrzavanje rekonvalescencije.

Ukusan i zdrav puter

Puter od bundevinog sjemena je uspio da zadrži sva svojstva sjemena. To je vrlo ukusan namaz koji se može stavljati na hljeb, od njega se spravljaju umaci pošto se lako rastvara u vodi, a dodatkom začina se mogu spravljati i supe. Može da posluži i kao nadev za pite ili slane palačinke.

- Za ulje od bundevinog sjemena se smatra da je veoma održivo, zbog specifičnog sastava tokoferola.

(Zdrav život)