BanjalukaLive

Mon05212018Savladajte urinarne infekcije

zena_bol

Mali je broj žena koje bar jednom u životu nisu imale urinarnu infekciju, prepoznatljivu po učestalom mokrenju, često izuzetno neprijatnom i bolnom.

Urinarne infekcije mogu da dobiju kako muškarci tako i žene, mada usljed anatomskih razlika češće oboljeva „nježniji pol". Ženski urinarni kanali su mnogo kraći a urinarni otvor veoma je blizu rektuma i vagine. Zbog ovoga postoji veći rizik da se bakterije koje se nađu u ovim dijelovima tijela provuku kroz urinarni kanal do bešike.

Simptomi urinarnih infekcija

Osobe sa urinanim infekcijama imaju čestu potrebu da mokre. Mokrenje je najčešće praćeno peckanjem i bolom, a infekcije su takođe praćene i čestom noćnom potrebom za pražnjenjem bešike.

Infekcija gornjeg dijela urinarnog trakta, koja se razvija u bubregu, može imati dosta neprijatnije simptome, kao što su bolovi u donjem dijelu leđa ili sa strane, ispod rebara, zatim povremeno jak bol u stomaku, povišena temperatura (iznad 38 stepeni), topla koža, crvenilo kože, izraženo znojenje i povraćanje, mučnina, malaksalost, krv u urinu...

Najčesći uzroci urinarnih infekcija

Zdrave osobe sa jakim imunim sistemom uglavnom nemaju problema da se izbore sa invazijom bilo koje bakterije. Međutim kada stres, bolest, fizička povreda, ili loša i nepravilna ishrana oslabe imuni sistem, bakterije lako pobijede odbrambene ćelije i dolazi do urinarne infekcije.

Trudnoća, menopauza i seksualni odnosi takođe mogu da povećaju rizik i dovedu do infekcija urinarnog trakta.

Ešerihija koli (escherichia coli), bakterija koja normalno živi u debelom crijevu, najčešći je izazivač urinarnih infekcija, mada neki virusi, gljivice i paraziti takođe mogu da napadnu urinarni trakt.

U većini slučajeva bakterija se prenese u urinarni trakt iz debelog crijeva ili vagine. Zdrave osobe sa jakim imunitetom uglavnom je izbace mokrenjem i bez većih posljedica.

Izazivači infekcije mogu da budu i herpes simplex virus tipa 2 (HSV-2), kandida, kao i parazit trihomonas koji se prenosi seksualnim putem.

Dijagnostika i liječenje

Infekcije se mogu dijagnostikovati pregledom urina uz ostale laboratorijske analize, kao što su -sedimantacija, leukociti, leukocitna formula, fibrinogen i CRP (protein čiji povišen nivo u krvi ukazuje na postojanje infekcije).

Urinarne infekcije se leče uroantisepticima, tj. lijekovima koji zaustavljaju rast bakterija, ili antibioticima, koji ih ubijaju. Nije dobro samoinicijativno uzimati antibiotike već bi se trebalo konsultovati sa ljekarom. Uz to se savjetuju i uzimanje veće količine čaja i odmor.

Savjeti za smanjenje rizika od upale

- Pijte mnogo vode, i to bar osam čaša dnevno.

- Nikada nemojte ignorisati potrebu za mokrenjem, jer uzdržavanje omogućava bakterijama da se razmnožavaju.

- Rizik od upale možete smanjiti i konzumacijom nezaslađenih sokova od aronije, borovnice i brusnice, kao i redovnom konzumacijom vitamina C.

- Uvijek je bolje tuširanje nego sjedenje u kadi, a oni koji, ipak, vole da uživaju u kupki, ne bi trebalo da u vodi sjede duže od 30 minuta.

- Izbjegavajte pjenušave, uljne kupke i jake sapune.

- Obavezno regulišite stolicu i time spriječite pojavu novih infekcija.

- Genitalije perite spreda unatrag.

- Često mijenjajte higijenske uloške.

- Izbjegavajte korišćenje tampona.

- Izbjegavajte nošenje (pre)uskih pantalona.

- Mokrite svaka dva do četiri sata.

- Mokrite prije i poslije polnog odnosa.

- Donji veš perite blagim deterdžentima.

- Nosite pamučno donje rublje što je češće moguće, ili bar tokom noći.

(Lisa)