BanjalukaLive

Mon05212018Rad pred kraj trudnoće šteti bebi

trud1908

Trudnice koje radeći provode osmi i deveti mjesec drugog stanja, rizikuju da rode djecu sa manjom tjelesnom težinom, tvrde stručnjaci.

Nova britanska istraživanja pokazuju da djeca koja se rode sa manjom tjelesnom težinom imaju veći rizik za slabije zdravlje i sporije napreduju od beba koje se rode sa uobičajenom tjelesnom težinom, a da najveći rizik za manju kilažu imaju bebe čije su mame radile tokom čitave trudnoće.

Istračivači sa Univerzitetu u Eseksu sproveli su ispitivanje koje je obuhvatilo oko trideset hiljada majki i njihovu novorođenčad.

Rezultati istraživanja pokazali su da žene koje rade tokom devetog mjeseca trudnoće rađaju djecu oko 250 grama lakšu od djece koju rađaju majke koje sa radom prestaju ranije, oko šestog mjeseca trudnoće, piše "Dejli mejl".

Prema riječima profesora Marka Frančeskonija već dugo je poznato da je neophodna borba sa nedovoljnom tjelesnom težinom na porođaju.

"Manja tjelesna težina prilikom rođenja sa sobom nosi mnoge probleme, između ostalog manje šanse za uspješno završavanje školovanja zbog potencijalnih oboljenja i veću smrtnost, a cilj novih istraživanja je da se pronađe recept za prevenciju rađanja rađanja djece sa nedovoljnom tjelesnom težinom", kaže profesor.

(BLLIVE)