BanjalukaLive

Thu04262018Psi štite bebe od infekcija

pas_beba

Bebe koje imaju kontakt s psima rjeđe oboljevaju od infekcija uha i disajnih puteva od beba koje žive u kućama bez kućnih ljubimaca, zaključuje se u novoj studiji. Studija, koja je objavljena u američkom časopisu "Pediatrics", ne objašnjava zašto, ali sugeriše da bi život u kontaktu s psom koji provede najmanje dio dana van kuće mogao ojačati imunološki sistem djeteta u prvoj godini života.

Mačke takođe pružaju izvjesnu zaštitu bebama iako je njihov imunološki učinak slabiji nego kod pasa.

Studija se temelji na 397 finske djece čiji su roditelji svakodnevno zapisivali u dnevnik zdravstveno stanje svog djeteta tokom njegove prve godine, od 9. do 52. sedmice.

Uopšteno, bebe s psima ili mačkama u kući su bile za 30 odsto manje sklone infekcijama disajnih puteva, uključujući kašalj, kijavicu i temperaturu i upola manje su bile sklone razvoju infekcije uha.

Djeca s kućnim ljubimcima trošila su i manje antibiotika.

U studiji koju su sproveli stručnjaci bolnice Kuopio u Finskoj tvrdi se da su djeca, ako su imala kontakt s psom ili mačkom u kući, bila mnogo boljeg zdravlja tokom razdoblja istraživanja.

U studiji piše da su u njoj predstavljeni prvi dokazi da posjedovanje psa može biti zaštita za infekcije respiratornog trakta tokom prve godine života i ukazuje se da kontakt sa životinjama pomaže sazrijevanju imunološkog sistema, što dovodi do boljeg imunološkog odgovora organizima i kraćeg trajanja infekcija.

(Agencije)