BanjalukaLive

Thu04262018Priprema djeteta za vrtić

vrtic0504 yay

Većina djece uzrasta između dvije i tri godine, spontano pokazuje povećano interesovanje za drugu djecu. Kada je u situaciji da bude upućeno na drugu djecu, dijete je obično radoznalo i usmjereno na njih. Zato je ovaj uzrast idealan za polazak u vrtić, koji je – treba li napomenuti – jako važan za socijalizaciju djeteta, usvajanje normi ponašanja, sticanje elementarnih radnih navika…

Kako bi polazak u vrtić što lakše prebrodili, dijete treba unaprijed pripremiti. Faza privikavanja može trajati duže ili kraće, u zavisnosti od starosti djeteta, kod nekih čak i tri mjeseca. Nekad dijete uporno odbija odlazak u vrtić, pa stručnjaci savjetuju da se tada – u skladu s mogućnostima – sačeka još jedna godina do narednog pokušaja. Dobra vježba za razdvajanje su odlasci na igranje kod prijatelja ili noćenja kod bake i dede, bez mame i tate.

Savjetuje se da u prvim danima po polasku u vrtić jedno od roditelja bude uz dijete, pa da nakon toga ono ostane par sati samo. Najbolje je postepeno produžavati boravak u vrtiću, kako bi u posljednjoj fazi dijete ostalo do kraja. Preporučljivo je da dijete počne dolaziti u vrtić u vrijeme igre, dok dolazak u vrijeme odmora/spavanja treba ostaviti za kasnije, kada se ono bar donekle prilagodi na kolektiv.

Boravak u vrtiću, na kraju krajeva, uz nepoznate vaspitačice, veliki je korak u razvoju djetata. Od njega se očekuje da se samo snađe u grupi. Bez tuđe pomoći. Mora se pozicionirati, savladati nesigurnost, poštovati pravila, upoznati sa novom djecom…

Prije nego što prvi put dovedete dijete, posjetite vrtić u koji ste ga upisali i upoznajte se s načinom života u njemu, kada je doručak, ručak, kada se spava. Ukoliko taj dnevni raspored počnete praktikovati kod kuće, polazak u vrtić biće manji šok za dijete.

Jako je važno da roditelji dolaze na vijreme po djecu, tj. da ne kasne. Po povratku iz vrtića dobro je što više vremena provoditi s djetetom; možete poći u zajedničku šetnju, pričati priče, igrati se, maziti… i obavezno ga pitajte kako mu je bilo u vrtiću.
(Mama&beba, Foto: Yayimages)