BanjalukaLive

Thu04262018Pobijedite bijes i sačuvajte zdravo srce

svadja yay1606

Najpoznatiji način za kontrolu i eliminaciju bijesa jeste da se diše duboko i broji do deset. Ukoliko ovaj jednostavan pristup ne pomaže umirenju i razmišljanju o tome šta je izazvalo da "izgori fitilj", prijedlog je da se primjeni nekoliko načina za prevazilaženje ljutnje i gnjeva, i to na fizičkom planu.

Udaranje u džak smatra se fizički najefikasnijom metodom, jer može da "razbije" sva frustrirajuća osjećanja koja izazivaju bijes. Budite oprezni, jer su za obračun za vrećom potrebne bokserske rukavice koje štite zglobove šaka i prstiju od povrede.

Uvrtanje peškira je još jedna vrlo efikasna metoda. Svaki put pri stezanju izdišite vazduh i izgovarajte naglas vokale A, E, I, O, U.

Vrištanje na nekom izolovanom mjestu pokazalo se vrlo dobrim, jer već nakon prvog oslobađajućeg vriska većina osoba počinje da se smije.

Trčanje sa slušalicama u ušima na kojima se emituje omiljena muzika siguran su put u eliminaciju negativnih osjećanja. Da bi rezultat u potpunosti bio ostvaren morate dobro da se preznojite, a vrhunac osvježenja na psihičkom planu gotovo je zagarantovan poslije toplog tuša.

Cijepanje drva aktuelno u ovo doba godine takođe je jedan od vrlo pouzdanih pristupa da se kanališe bes. Ipak, ovaj način preporučuje se samo onima koji dobro vladaju ovom veštinom.

Ljekovito na bes može da djeluje i razgovor sa bliskom osobom, dok za dugoročno otklanjanje gnevne reakcije na izvesne situacije i riječi najbolje pomažu zdrave životne navike. To znači pravovremeni odlazak na spavanje, pravilan raspored obroka, čest boravak na svežem vazduhu, kao i pravljenje prioriteta u rokovima dnevnih aktivnosti i realno procjenjivanje sopstvenih mogućnosti.

Jer, ako negativna osjećanja poput bijesa, straha, ljubomore postanu hronični pratioci života, oni mogu da naruše i tjelesno zdravlje, a najpre strada srce.

Izvor: Novosti, Foto: Ilustracija/YAYimages